FED’in faiz politikası Türkiye’yi etkilemez: 8 trilyonluk finansal varlığımız var

00:0021/01/2022, Friday
G: 20/01/2022, Thursday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Türkiye’deki finansal varlıkların toplamı 8 trilyon TL. Yabancı yatırımcının payı %8. Türkiye’den çıkma ihtimali bulunan sıcak para tutarı 20-25 milyar dolar civarında. Borsada duran bu paranın da yüksek getiri nedeniyle Türkiye’den çıkma ihtimali düşüktür. FED’in faiz arttırmasının bize etkisi çok az olacaktır.

Ahmet Kerem YILDIZ
/ Ekonomist

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB), 31 Aralık 2021 yılsonu finansal piyasa özet verilerine göre; Türkiye’deki finansal varlıkların toplamı 8 trilyon TL seviyelerine çıktı.

Finansal varlık dağılımı şöyle:

Hisse senedi varlıkları

873 milyar TL

Tahvil bono varlıkları toplamı 2,280 trilyon TL

Mevduat toplamı

4,787 trilyon TL

Yurt içi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) finansal varlıkları 2021 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 39 artarak (2 trilyon lira) 7,3 trilyon lira oldu.

Dağılımı:

Hisse senedi varlıkları yüzde 525 milyar lira

Tahvil bono toplamı

2,233 trilyon lira

Döviz mevduatları

2,728 trilyon lira,

TL mevduatları

1,8 trilyon lira.

Yurt dışı yerleşiklerin (yabancı yatırımcı) finansal varlıkları bir önceki yıla kıyasla yüzde 6 artarak 653,3 milyar lira oldu.

Dağılımı:

Hisse senedi varlıkları yüzde 347,7 milyar lira

Döviz mevduatları

258 milyar lira,

Tahvil bono toplamı

47 milyar TL

YABANCI YATIRIMCI PAYI YÜZDE 8

Türkiye ekonomisine baktığımızda 2021 yılsonu finansal varlıklarımızın içinde yabancı yatırımcının payı %8’ler civarında. Yabancı yatırımcının Türkiye’deki 45 milyar dolarlık varlıklarının yarısı özellikle komşu ülke vatandaşlarının güvenli liman olarak gördükleri Türkiye’ye getirdikleri döviz mevduatlarından oluşmaktadır. Türkiye’den çıkma ihtimali bulunan sıcak para tutarı 20-25 milyar dolar civarındadır. Bu paralar da şu anda borsada ve borsadaki getiri de yüksek olduğu için bu paraların Türkiye’den çıkma ihtimali oldukça düşüktür.

2022’DE BÜYÜKLÜK 10 TRİLYON DOLAR OLACAK

Türkiye ekonomisinde önemli bir değişim gerçekleşiyor. Bu değişimin temel prensibi ülke içindeki kaynakları etkin ve doğru kullanarak sağlıklı; kalıcı ve sürdürülebilir büyüme yakalamaktır. Burada kritik konu ülke içindeki kaynakların etkin ve doğru kullanımı.

Türkiye ekonomisi 2022 yılında yaklaşık 10 trilyon liralık bir büyüklüğe ulaşacaktır.


VARLIKLARIMIZ İHTİYACIMIZI KARŞILAR

7,3 trilyon liralık finansal varlıklarımız ve yastık altındaki 200 milyar dolarlık altın ve döviz ülkemizin ihtiyacını karşılayacak seviyededir. Tek sorunumuz ihtiyacı olmadığı halde bireysel yatırımcımızın psikolojik nedenlerden etkilenip döviz satın almasıdır. Bireysel yatırımcıdan gelen aşırı döviz talepleri döviz kurunun yükselmesine ve dolayısıyla enflasyona neden olmaktadır. Kur korumalı TL hesaplar, bireysel yatırımcının endişelerini gidermektedir. 2022 yılında ihracat ve turizm sektöründeki olumlu gelişmelerin sonucu olarak Türkiye ekonomisi cari fazla verecek ve dövize olan talep azalacaktır.

SICAK PARAYA GEREK YOK

Bugün yapmamız gereken en önemli iş yastık altındaki yaklaşık 200 milyar dolar değerindeki altın ve dövizin ekonomiye kazandırılması olmalıdır. Yurtdışından gelen 20-25 milyar dolarlık sıcak paraya bel bağlamak yerine kaynaklarımıza yönelmeliyiz. Türkiye ekonomi modeli, dışardan borçlanma yerine kendi kaynaklarımızı etkin kullanarak büyümeyi hedeflemektedir.
FED’in
faiz arttırmasının bu yüzden bize etkisi çok az olacaktır.
#FED
#faiz
#Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’