Fahiş fiyat normalmiş: Kuraklık ile girdi maliyeti savunması

00:007/02/2021, الأحد
G: 7/02/2021, الأحد
Yeni Şafak
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı; tüketicinin isyan ettiği ve kamuoyundan yükselen büyük tepki üzerine takibe alınan fahiş fiyat artışlarını bir dizi gerekçeye bağladı.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı; tüketicinin isyan ettiği ve kamuoyundan yükselen büyük tepki üzerine takibe alınan fahiş fiyat artışlarını bir dizi gerekçeye bağladı.

Vatandaşın canını yakan gıda ürünlerindeki yüzde 100’e yakın fiyat artışına yönelik denetimler hızlanırken, TOBB üyesi Özer Matlı, fahiş yükselişi mevsimsel etkiler ve girdi maliyetlerine bağladı. Astronomik artışları stoklar, kuraklık, lojistik ve ambalajlamadaki ek maliyetlerle savunan Matlı, fiyatların düşmesi için KDV indirimi ve elektrik desteği istedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tarım Meclisi toplantısında gıda fiyatları ve denetimler değerlendirildi. Bursa Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapılan çevrimiçi toplantıda, Tarım Meclisi’nden sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Meclis Başkanı Murat Ülkü Karakuş ile üye iş adamları katıldı.



  • Yeni tip koronavirüs salgını döneminde gıda fiyatlarının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada artış gösterdiğini belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, tüketicinin isyan ettiği ve kamuoyundan yükselen büyük tepki üzerine takibe alınan fahiş fiyat artışlarına bir dizi gerekçeye bağladı.
    Matlı, Türkiye’de mevsimsel etkiler ve girdi maliyetlerindeki artışların fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu belirtti.

%100 FİYAT ARTIŞI OLDU

Matlı, şu savunmada bulundu: “Bunun sonucunda da sebze, meyve, yağ ve bakliyat gibi ürünlere büyük oranda zamlar yapıldı.
Haksız fiyat artışlarıyla hiç kuşkusuz mücadele edilmeli ancak temel sebepler de göz ardı edilmemeli.
Dünyada artan emtia fiyatları, dünya merkez bankalarının para basması, ülkelerin aşırı stoklama yoluna gitmesi, kuraklık sonucu artan arz-talep dengesizliği, lojistik, ambalajlama ve geri kazanım katılım payıyla gelen ilave maliyetler tarımsal ürünlerde yüzde 30 ile yüzde 100 oranında ciddi fiyat artışlarına sebep olmuştur.”

DOLAR GERİLEYİNCE MALİYET DÜŞMEDİ Mİ?

  • Kurların yükselmesine bağlanan fiyat artışlarının kurların düştüğü halde geri alınmamasını göz ardı eden Matlı, kendince başka çözüm önerilerinde bulundu. Matlı,
    “Öncelikle yapmamız gereken, günü kurtaracak çözümler üretmek yerine mevcut sorunlarımızın çözümüne yönelik üretim planlaması ve sonucunda uzun vadeli tarım politikaları oluşturmaktır”
    dedi.

MUHTEMEL BİR VERGİ İNDİRİMİ KİMİN CEBİNDE KALACAK?

Tüm sektör paydaşlarından gelecek çözüm önerilerinin, Merkez Bankası ve ilgili bakanlıklara iletilmek üzere TOBB yönetimine bir rapor halinde sunulacağını da belirten Matlı, fiyatların aşağı çekilmesi için KDV indirimi ve elektrik desteğinin verilmesi gerektiği ileri sürdü.
Daha önceki uygulamalarından da anlaşıldığı gibi, kamunun bugüne kadar yaptığı birçok vergi indirimi ve verdiği desteklerin avantajları tüketiciye yansıtılmak yerine üretici ve aracı perakende zincirlerinin cebinde kaldı.
#Fahiş fiyat
#Kuraklık
#Maliyet