Çeşitli yurt dışı savunma fuarlarında sergilenerek uluslararası düzeyde büyük ilgi uyandıran SOM füzesini geliştirme çalışmaları devam ediyor. Kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanan füze F-35 uçaklarına da entegre edilecek.
Geçmişte yurt dışından alınan sistemler artık yurt içinde yerli üretimle özgün biçimde geliştiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamaya yönelik yapılan çalışmalar her geçen gün artıyor. Sektörün yurt içi projelerde kazandığı deneyimi geliştirerek ihracata katkı sağlaması amaçlanıyor.
Sizler için her hafta bir milli savunma sanayi ürününü araştırıyoruz. Yenisafak.com olarak bu hafta Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat’ı (SOM) ele alacağız. TÜBİTAK-ROKETSAN ortak üretimi 'SOM'un özellikleri saymakla bitmiyor.
- Yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanan SOM, Türkiye’de geliştirilen ilk ve tek seyir füzesi olma özelliğini taşıyor. Çeşitli yurt dışı savunma fuarlarında sergilenerek uluslararası düzeyde büyük ilgi uyandıran SOM, uçaklarımızın düşman hava savunma sistemlerinin etkili menziline girmeden, kendisine tanımlanan hedeflerin büyük bir doğrulukla vurulmasını sağlıyor.
Hem alçaktan seyri hem de özel boyası, SOM'un radara yakalanmasını neredeyse imkansız kılıyor. Türkiye'nin göğsünü kabartan yerli seyir füzesinin menzilini artırma çalışmaları ise sürüyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, SOM seyir füzesinin f-35 uçaklarına entegre edilmesi ile ilgili olarak açıklamada bulunmuştu.
Özlü “SOM füzesinin F-35 uçaklarına entegre edilmesi ve bu uçaklarda kullanılmasını öngören projeyi ROKETSAN öncülüğünde yürütüyoruz. F-35 programında 9 ülke var. Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü tarafından geliştirilen, ROKETSAN tarafından üretilip satılacak olan SOM seyir füzelerinin bu ülkelerde kullanılmasını hedefliyoruz. F-35 Joint Strike Fighter Programı, ABD öncülüğünde bir konsorsiyumdur. Alıcı ülkelerle ROKETSAN görüşmelerini sürdürüyor" diye konuşmuştu.
- Özellikleri:
- · Uzun Menzil (250+ km)
- · Düşük Görünürlük
- · KKS/ANS/YRNS/OHA ile Yüksek Hassasiyet
- · Kızılötesi Görüntülemeli Arayıcı ve Veri Tümleşimi ile Yüksek Hassasiyetli Terminal Safha Güdüm
- · Karşı Koyma/Karıştırma Tedbirlerine Dayanıklılık
- · Ağ Merkezli Harekata Uygunluk
- · Fırsat Hede erine Angajman
- · Uçuş Sırasında Önceden Planlanmış Görevler Arasında Seçim
- · Uçuş Sırasında Hedef Tanımlama
- · Seçilebilir Vuruş Parametreleri
- · Evrensel Silah Arayüzü Uyumluluğu