Hükümet yapısal reformlar için adım atmaya hazırlanırken Ticaret Bakanlığı da milyonlarca esnafı ilgilendiren ve 2019-2023 dönemini kapsayan beş yıllık yeni Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Eylem Planı için kolları sıvadı. Görüşe açılan plan taslağında çarpıcı hedefler yer alıyor. Zorunlu prim gün sayısını dolduranların yaşlılık sigortası ödemesi isteğe bağlı hale getirilmesi öngörülüyor. Kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla geriye dönük doğum borçlanması da hedefler arasında.
Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Eylem Planı, ‘İş ve yatırım ortamına ilişkin mevzuatın iyileştirilmesi, mesleki eğitim sisteminin geliştirilmesi, finansmana ve uluslararası pazarlara erişimin kolaylaştırılması, yenilikçiliğin özendirilmesi ve ahilik kültürünün yaşatılması ve yaygınlaştırılması” başlıklarından oluşuyor. Plan taslağından önemli bazı başlıklar şöyle:
Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının hizmet kalitelerinin artırılması, kurumsal alt yapıları ile organizasyon yapılarının güçlendirilmesine yönelik olarak esnaf ve sanatkar meslek kurulları mevzuatı yeniden düzenlenecek. İlgili kesimlerin görüşleri alınarak oluşturulan mevzuat çalışmasının yasalaşarak hayata geçirilmesi sağlanacak.
Perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti ile kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulması ile bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı bünyesinde Perakende Bilgi Sistemi kurulacak.
Zorunlu prim gün sayısını dolduranların yaşlılık sigortası ödemesi isteğe bağlı hale getirilecek. Prim ödeme gün sayısı şartını sağlamalarına rağmen emeklilik yaş sınırı doldurmadıkları için yani iki şartı aynı anda yerine getirmediklerinden bazı esnaf ve sanatkarlar emekli olamamakta ve prim ödemeye devam etmektedirler. Bu durum prim gün ödemesini yaş haddinden önce tamamlayanlar açısından mağduriyet oluşturmaktadır. Bu yüzden zorunlu prim gün sayısını dolduranların yaşlılık sigortası ödemesinin isteğe bağlı hale getirilmesi amaçlanıyor. Bunun için ilgili kurumların temsilcilerinden çalışma grupları oluşturulacak.
Mevcut işyerleri ve imalathanelerin fiziki şartları ile makine ve teçhizatının iyileştirilmesine yönelik destekler geliştirilecek. Esnaf ve sanatkarların bir kısmı faaliyetlerini uygun olmayan işyerleri ve imalathanelerde sürdürdüğü tespit edildi.