Üç arkadaş Mehmet Okay Büyükdeğirmenci, Fethi Kasım ve Emin Armağan Şakar 1982 yılında Elektra Elektronik şirketini kurdu. Birçok farklı alanda çalışmalar yaptılar. Transformatör üretip enerji kalitesi gibi çözümler sunan şirket kısa sürede büyümeye başladı. Yıllar içerisinde üretim tesisini büyüten şirket, 2010’dan sonra Türk elektronik sanayisinde Ar-Ge yatırımlarıyla öne çıktı.
Bugün Türkiye’nin yanı sıra Çin’de de ofisi bulunan Elektra Elektronik 60’a yakın ülkeye ihracat yaparken inşaat, raylı sistemler, otomasyon, sağlık, savunma ve denizcilik alınında faaliyet gösteriyor. Hürriyet'te yer alan habere göre, ciro hedeflerinin 60 milyon lirayı bulduğunu anlatan Elektra Elektronik Emin Armağan Şakar, şirketin kuruluşunu ve büyümesini şöyle anlattı:
Toplam ciromuzun yüzde 50’si ihracattan geliyor. Halen ürünlerimiz Çin demiryolları, Guangzou Atık Su Projesi, Sırbistan Elektrik İdaresi projeleri gibi büyük yatırımlarda kullanılıyor. Almanya bizim için en önemli pazarlar arasında yer alıyor. 2018 yılı içinde toplam ihracatın geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 oranında artış göstermesini bekliyoruz. Gerek Almanya gerekse Avrupa Birliği ülkeleriyle doğrudan ticaret yapabilmek için Almanya Köln merkezli Elektra Power Quality adlı firmayı kurduk. Şirket özellikle yurtdışına yönelik ticari faaliyetlerimize büyük katkı yapacak, önemli bir yatırım.
Ürünlerimizi transformatörler, reaktörler ve elektronik ürünler olmak üzere üç ana başlıkta topluyoruz. Hali hazırda transformatör ürün grubunda; orta gerilim transformatörleri, kontrol transformatörleri, izolasyon transformatörleri, oto transformatörler ve sağlık transformatörler üretiyoruz. Reaktör ürün gamımız da çok zengin. Bu ürünlerimiz yurtiçi ve yurtdışında çok önemli projelerde kullanılıyor. İstanbul Yeni Havalimanı projesinde ve şehir hastaneleri projelerinde de ürün ve çözümlerimiz tercih ediliyor. Esenyurt’ta 130 kişinin çalıştığı 5 bin metrekarelik bir fabrikamız bulunuyor. Aşağı yukarı bütün sanayi kollarına tamamen yerli ve milli olarak dünya standartlarında hem sargılı eleman hem de elektronik ürünler üretmekteyiz. Fabrikamızda üretimi, depo takibini ve diğer bütün süreçlerimizi kurmuş olduğumuz dijital bir sistemden takip ediyoruz. Mevcut dijital sistemimizi güncelleyerek süreçlerimizi buluttan takip etme projemiz bulunuyor. 2019 yılına bu vesileyle şirketimizle ilgili bütün süreçleri buluttan takip etmeye başlayarak gireceğiz.”
ELEKTRİK ve elektronik sektörünün son dönemlerde hızlı bir gelişme gösterdiğini anlatan Emin Armağan Şakar, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Her sektörde olduğu gibi bizler de malzeme maliyetlerinde dünya fiyatları ile mücadele ediyoruz. Genel giderler ve işçilik maliyetleri çoğu zaman rekabeti zayıflatsa da gerek ürün tasarımı ve gerekse teknolojik alanda yeni ürünlerimiz ile bu durumu avantaja çeviriyoruz. Bu noktada beklentimiz elektronik komponentlerin yurtiçinde üretim teşviki, bu pazarın kurulması için çeşitli girişimlerin desteklenmesi önemli.”