Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında tedavide kullanılan ve yurt dışından getirilen Favipiravir isimli ilaç Türk bilim insanları tarafından yerli imkanlar ile 40 gün gibi çok kısa bir sürede üretilerek büyük bir başarı sağlandı. İlk numunesinin Bakan Varank'a teslime edildiği ilaç ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının ardından koronavirüs hastalarına verilmeye başlanacakken, yurt dışına ihracı da gerçekleştirilecek. Pandemi sürecinde solunum cihazından sonra ilaç tarafında da bağımlılığı sona erdirecek projenin başında ise Doç. Dr. Mustafa Güzel bulunuyor. ABD'de bilimsel çalışmalar yürütürken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milli ilaç söylemlerinden etkilenerek yurda dönüş yapan Güzel, ilaç için 10 milyon lira gibi bir rakamın harcandığını vurgularken, yerli sentezle üretilen ilacın koronavirüse karşı çok büyük etkisi olduğunun da altını çiziyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altındaki bilim insanları tarafından geliştirilen Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi üretildi.
DIŞA BAĞIMLILIK BİTECEK
Pandemi sürecinde çok kısa bir süre içerisinde yerli solunum cihazı geliştirerek ortaya çıkan ihtiyacı fazlasıyla karşılayıp ürünün ihracına da başlayan Türkiye, Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat sürecini tamamlaması ile seri üretime geçilecek ilaç sayesinde dışa bağımlı olmadan tedavi süreçlerini yönetebilecek.
Türk mühendisleri tarafından rekor hızda üretilerek dünyaya ihraç edilen yerli yoğun bakım solunum cihazının ardından yeni bir başarı hikayesinin daha yazıldığı projenin başında ise Doç. Dr. Mustafa Güzel bulunuyor.
40 GÜNDE ÜRETİLDİ
ABD'de bilimsel çalışmalar yürütürken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milli ilaç söylemlerinden etkilenerek yurda dönüş yapan Güzel, Zeynep Atabay Taşkent ile koordine ettikleri süreçte ortaya çıkan ilk yerli COVID-19 ilacını 32 kişilik ekiple 40 gün gibi kısa bir sürede ortaya çıkarmayı başardı.
Ruhsatlandırma aşamasında olan ilaca ilişkin Doç. Dr. Mustafa Güzel yenisafak.com'a konuştu;
BİR HAFTAYA RUHSAT SÜRECİ TAMAMLANABİLİR
İlacın halen ruhsat alma sürecinde olduğunu ve ruhsatlandırma sürecinin tamamlanmasıyla tamamen yerli ham madde ile sentezlenmiş bir ilacın ortaya çıkacağını kaydeden Güzel, ruhsatlandırmayla ilgili sürecin haftaya sonuçlanacağını düşündüklerini, sürecin hızlanması için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile de bir görüşmelerinin olacağını dile getirdi.
DIŞARIDAN ALIMA GEREK KALMAYACAK
İlacın ruhsatının çıkmasıyla en kısa sürede ihracının da mümkün olduğunu belirten Güzel, iç piyasada ise dışarıdan alınan muadili ilaca gerek kalmayacağını, koronavirüse karşı üretilen yerli ilacın ihtiyaç duyulan tüm noktalara teslim edilmeye başlanacağını aktardı.
AŞI İÇİN TAKVİM 2021
Koronavirüse karşı aşı sürecinin uzun süreceğini ve kendi tahminlerine göre bu üretimin 2021 yılını bulabileceğini dile getiren Güzel, aşı bulunana kadar virüse karşı 3 ilacın ön plana çıktığını bunlardan birisinin ise yerli sentez üretimini yapmayı başardıkları Favipiravir olduğunu ifade eden Güzel, ilacın koronavirüse karşı oldukça etkin olduğunu belirtti.
KORONAVİRÜSE KARŞI ÇOK ETKİLİ
YENİ BİR MOLEKÜL BULMADIK
10 MİLYON LİRA HARCANDI
İlacın Atabay Kimya bünyesinde geliştirildiğini belirten Güzel, maliyetine ilişkin ise, TÜBİTAK'ın kendilerine 1.7 milyon lira gibi bütçe sunduğunu, Atabaylar'ın ise ham madde için ciddi bir kaynak kullandığını ve toplamda araştırma ve ürün geliştirme dahil 10 milyon lira gibi bir rakamın harcandığını belirtti.
FAVİPİRAVİR NEDİR?
Japonlar tarafından geliştirilen bir ilaç olan Favipiravir 2014 yılından beri Japonya’da ve bazı ülkelerde satışta. Virüslerle mücadele eden Favipiravir’in yapılan denemelerde herhangi bir ters etki göstermediği ve koronavirüsünün tedavisinde faydalı olduğu Çinli yetkililer tarafından açıklanmıştı.