‘Enflasyon timi’ olarak adlandırılan komitenin Cuma günkü toplantısında aldığı bir diğer önemli karar ise sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlendiği taze meyve ve sebzede alternatif pazarlama kanallarını devreye sokmak oldu. Saklanabilir ürünlerde yasa dışı stoklamaya ilişkin denetimler de artırılacak.
Hükümetin bu yıl mücadele edeceği önemli alanlardan biri gıda enflasyonu. Bu amaçla geçtiğimiz yıl kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Cuma günü yaptığı toplantıda radikal kararlar aldı. Nisan ayı itibariyle enflasyonun yüzde 11,87’ye kadar çıkmasının ardından harekete geçen komite, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümüne olumsuz etkisini kısa vadede sınırlandıracak bir dizi önlem alındı yapıldı.
Komitenin cuma günkü toplantıda alınan kararları Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı. İşlenmiş gıda ürünlerine yönelik iç pazarda arz sürekliliğini gözeten dış ticaret tedbirleri alınacak. Ekmekte fiyat belirleme sürecine ilişkin de yeni düzenlemeler yapılması kararlaştırıldı.
İşlenmemiş gıda ürünlerinde iç piyasada arz sürekliliğini gözeten dış ticaret tedbirler alınacak. Gıdanın soğuk zincirden çıkmadan tüketiciye ulaştırılması sağlanacak. Bu hususta yürütülen çalışma en kısa sürede komiteye rapor edilecek. Kısa vadeli tedbirler alan komite, uzun vadede tarımsal üretim kapasitesini artıracak ve sektördeki yapısal sorunları giderecek önlemler için ayrıca çalışma yapacak.
- Yapısal sorunlara neşter
- Tarımsal üretimin finansmanı konusuna özel ilgi gösteren gıda komitesi, ticari maliyetleri hafifletmek ve uygulamaları hızlandırmak amacıyla kapsamlı bir teşvik paketi de hazırlandı. Lisanslı depoların yaygınlaştırılması ve kullanımının teşvik edilmesi de gündemde. Lisanslı depoculuğun öncelikli yatırım konuları arasına alınması ve bu alandaki yatırımların teşvik uygulamalarından, bölgesine bakılmaksızın 5. bölgede gerçekleştirilmiş gibi yararlandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.