Türkiye'nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin kapağına taşıdığı kapsamlı dosya, toplumların kaderine yön veren, savaş ve barış kararlarının verilmesinde kritik rol oynayan düşünce kuruluşlarına topluca göz atma fırsatı sunuyor. Dergi, ABD’den Çin’e, Endonezya’dan Türkiye’ye kadar pek çok ülkede faaliyet gösteren, başta ulusal güvenlik, savunma ve dış ilişkiler alanlarına odaklanmış etki gücü yüksek 25 düşünce kuruluşunun ayrıntılı profilini çıkarıyor.
Dünya genelinde faaliyet gösteren 7 bin civarındaki düşünce kuruluşunun kayda değer bir kısmı, ulusal güvenlik ve savunma alanında fikir ve konseptler üretiyor. Güvenlik gibi hassas bir konuda siyasi karar vericileri etkileme ve kamuoyunu yönlendirme kapasiteleri nedeniyle bu kuruluşlara özel önem atfediliyor. Amerika’dan Çin’e, Endonezya’dan Türkiye’ye kadar pek çok ülkeden seçilen ulusal güvenlik, savunma ve dış ilişkiler alanında faaliyet gösteren etki gücü yüksek 25 düşünce kuruluşuna yer verilen bu araştırma, dünyada savaş ve barış politikalarının vardığı yeni menzillere de ışık tutuyor.
Yakup Kocaman, Kadriye Nilgün Tunçsiper, Esranur Eyupoğlu ve Ezgi Çay imzalı dosyadaki kuruluşlar içinde ilk sırada, Singapur merkezli Savunma ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IDSS) yer alıyor. Kurum, Doğu Asya ve Güney Doğu Asya bölgesindeki en önemli savunma ve güvenlik think tank kuruluşlarından biri. İkinci sıradaki Almanya-Münih merkezli German Institute for International and Security Affairs (SWP), 1962'de özel girişimle kuruldu. Enstitü, politik karar alıcıları, uluslararası politika, dış politika ve gü?venlik politikaları konusunda bilgilendiriyor. Merkezi Endonezya’nın başkenti Jakarta’da bulunan ve Güneydoğu Asya’nın en eski düşünce kuruluşlarından biri olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi de (CSIS) ürettiği düşünce akımları ile ele alınıyor. Amerikan devletinin en kilit düşünce kuruluşu RAND’ın adı, İngilizcede research and development, yani araştırma ve geliştirme kelimelerinin baş harflerinden meydana geliyor.
24 Haziran seçimlerinden sonra devreye giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle devlet cihazı baştan aşağı yeniden düzenleniyor. Bu arada ekonominin geleceğini belirleyecek köklü değişim adımlarının ayrıntıları da gün gün ortaya koyuluyor. Bu adımlardan ilki, ekonomi yönetiminde uyumluluğu sağlamak üzere ‘hazine’ ve ‘maliye’ fonksiyonlarının tek bir bakanlık altında toplanması oldu. Yeni sistemin dikkat çekici bir diğer özelliği ise, yürüteceği kapsamlı araştırma ve taramalar...
Derin Ekonomi’nin seçkin kalemleri Doç. Dr. Ömer Bolat, Doç. Dr. Hatice Karahan, Ali Saydam, Aşkın Baysal, Doç. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Murat Yülek, İbrahim Acar, Dr. Mehmet Akif Soysal, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi gündem maddelerine ilişkin ekonomik ve politik çözümlemeleriyle 39’uncu sayıda yer alıyorlar. Dergi, aynı zamanda aktüel dosyalarıyla da ilgi çekiyor.