Seçimden önce piyasayı speküle eden çevrelerin seçim sonrasına ilişkin felaket senaryosu tutmadı. Türkiye’nin sandıktan güçlenerek çıkması, yatırımcının geleceğe daha güvenli bakmasını sağladı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftayı yüzde 3 yükselişle kapattı. Dolar/TL 4,54’e geriledi.
Seçimden önce piyasayı speküle eden çevrelerin seçim sonrasına ilişkin de felaket senaryosu beklentisi vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda seçilmesi ve “Cumhur İttifakı”nın Meclis’te çoğunluğu elde etmesi, felaket senaryosu yazan çevrelerin elini böğründe bıraktı. Türkiye’nin sandıktan güçlenerek çıkması, yatırımcının geleceğe daha güvenli bakmasını sağladı. Oluşan olumlu havanın etkisiyle Borsa İstanbul, seçim sonrası haftayı yüzde 3 artışla kapattı. Dolar/TL seviyesi, 4,67’den 4,54’e, Avro/TL ise 5,50’den 5,29’a geriledi.
RİSK PRİMİMİZ AZALDI
TL, seçim sonrası haftada dolar karşısında yüzde 1.80 yükselerek en çok değer kazanan gelişen ülke para birimi oldu. Ülke kredi riski göstergesi olan CDS primlerinde de Türkiye 5 yıllık CDS primi de yaklaşık yüzde 2.60 azaldı. Oluşan olumlu havanın etkisiyle Borsa İstanbul, seçim sonrası haftayı 96 binin üzerinde kapattı. Seçim sonrası haftayı Yeni Şafak’a değerlendiren akademisyenler, felaket senaryoları yazan çevrelerin ellerinin böğürlerinde kaldığına dikkat çekti.
YÜKSEK KATILIM SUSTURDU
Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ferman, dünyanın her yerinde bütün ülkelerde seçimin görece bir belirsizlik atmosferi getirdiğini söyledi. Ferman, “Türkiye'de hem seçimin oransal sonuçlarının hem de yapılış tarzı, yüzde 86 gibi yüksek bir katılım oranı seçimle ilgili sonuçların kısa sürede ve büyük tartışmaların önünü kesecek şekilde sonuçlanmasının demokrasi bakımından büyük bir kazanım” dedi.
SENARYOLAR BOŞA ÇIKTI
Seçim sonrası piyasalarda bir güven ortamı oluştuğunu ifade eden Ferman, geleceğe yönelik belirsizliğin ortadan kalkmasından kaynaklanan bir rahatlama ortaya çıktığını söyledi. "O bakımından herşeyden önce felaket senaryoları boşa çıkarmıştır. Temelsiz kalmıştır" diyen Ferman, şu tespitlerde bulundu: “Kara senaryo yazanlar tabiri caizse elleri böğürlerinde kalmıştır. Seçimin hemen sonunda özellikle seçimle ilgili yorumlama, buradan ders çıkarma gibi unsurlar devam ediyor. Seçimden hemen sonra da vakit geçirmeden Cumhurbaşkanlığı modeli ile ilgili yönetim şemasının derhal kamuoyu ile paylaşılması da ekonomi çevrelerinde, karar vericilerde, iş dünyasında olumlu bir hava yaratmıştır.”
ATAKLAR TEMELSİZ KALDI
Dolar kurunda aşağı yönlü hareketlerin başladığını belirten Murat Ferman, şunları kaydetti: “Doların arsızca ve nedensizce yukarı yönlü atakları temelsiz kalmıştır. Mevcut bazı iç ve dış gelişmeler çerçevesinde salınımda bulunan doların bundan sonra yönünün aşağıda olacağını düşünebiliyoruz. Özellikle de seçim öncesinde bütün adayların ve tabi en önemlisi Cumhurbaşkanımızın da söylediği üzere ‘seçimlerden sonra mutlaka gereken yapılacak’ mesajı da bu konuda doların bu arsız yükselişinin, bitip tükenmek bilmeyen yukarı yönlü koşuşunun nefesini kesmektedir. Ekonomi beklenti yönetimidir. Beklentilerin nerede oluşacağı konusu önemlidir”
FAİZ BAĞIMLILIĞINDAN KURTARACAK DÖNÜŞÜM ŞART
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Saraç, “Dolar kurunda uzun süredir görülen yükselişin ardında küresel dinamikler olmakla birlikte, bu konuda önemli ölçüde Türkiye'deki mevcut iktidarın değişmesini isteyen iç ve dış güçlerin manipülasyonunun olduğunu açıkça görmeye başlıyoruz. Nitekim seçim sonrası göstergelere baktığımızda Türkiye'nin benzer ülkelerden pozitif ayrıştığını görüyoruz” dedi.
Yeni hükümetin kurulması ve sistemin yeni kurguya bağlı olarak çalışmaya başlamasıyla göstergelerin daha olumlu bir seyir kazanacağını düşündüğünü ifade eden Saraç, “Ancak Türkiye'deki risk algısını yöneterek yüksek faiz kazancı elde etmeye alışmış iç ve dış sermayenin sürekli kur baskısı üzerinden Merkez Bankasını faiz artırmaya zorlamasına kalıcı bir tedbir gerekiyor. Aksi takdirde bir numaralı gündemimiz olan enflasyonla mücadelede başarı zor. Radikal bir anlayış değişikliği şart” dedi.
- BİZİ GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR
- İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dündar Murat Demiröz , "Dolar kuru 4.50 civarında dengeye gelecek. Şimdi hem seçimler bitti hem de istikrarlı bir hükümet geldi. İnşallah bundan sonra daha güzel de tedbirler alacaklar memleketteki sıkıntılar için. Önümüz açık kimse içinde bir tereddüt kalmadı şu saatten sonra. Dolar 4.45'e kadar da inebilir. Hükümet alacağı tedbirlerle cari açığı azaltacak ve frenleyecektir. Güzel günler bizi bekliyor. Seçim öncesindeki spekülatif risk primleri ortaya çıkmaz inşallah bundan sonra. Bu önümüzdeki dönemde bir iki sene içerisinde sanayi üretimini yüksek teknolojiye yatırımları göreceğiz. Ekonominin yapısı dünya ile rekabetimizi artıracak şekilde dönüştürülecek” dedi.