Şirketlere iş yapma kolaylığı getirecek çek ve bonu faaliyetleri dijital ortama taşınıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, elektronik çek ve bono sistemini en kısa zamanda uygulamaya alacaklarını bildirerek; hedeflerinin kağıtsız gümrük dönemi olduğunu söyledi.
Firmaların iş yapma kolaylığını artırmaya yönelik yenilikler devam ediyor. Özellikle çek ve bonı uygulamalarındaki sorunları gidermeyi amaçlayan Ticaret Bakanlığı yeni bir uygulamanın müjdesini verdi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Elektronik çek ve bono sistemini en kısa zamanda uygulamaya alacağız. Firmalarımız, artık çek ve bonoyu elektronik ortamda sisteme sokabilecek, takip edebilecek" bilgisini verdi.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜRECİ
Bakan Pekcan, dün düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Odaları Müşterek Konseyi Toplantısı’na katıldı. Pekcan, küresel ekonominin ticaret boyutunda, teknoloji boyutunda ve hukuki boyutunda çok önemli dönüşümlerin gerçekleştiğini söyledi. Bu dönemde yeni nesil teknolojilere odaklanmak zorunda olduklarını belirten Pekcan, dünya üretiminin aynı zamanda dijital bir dönüşüm sürecinde olduğunu kaydetti.
“3 TEMEL HEDEFİMİZ VAR”
Pekcan, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıldaki temel hedefinin orta gelir seviyesindeki bir ülkeden yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmek olduğunu belirterek, "Bu yolda 3 temel hedefimiz bulunmakta. Rekabetçi olduğumuz alanlarda tasarımı ve markalaşmayı güçlendirerek daha rekabetçi hale gelmek. İç ticarette, dış ticarette ve gümrüklerde dijitalleşmeyi ve e-ticareti ön plana çıkarmak. Üretimde ise yeni teknolojilerle çağı yakalamak" ifadelerini kullandı.
KAĞITSIZ GÜMRÜK DÖNEMİ
Gümrüklerde dijitalleşme yolunda önemli adımlar attıklarını anlatan Pekcan, Tek Pencere Sistemi ile 17 kurumun 125 evrağını tek noktadan takip edebildiklerini söyledi. Birkaç evrağın eksik olduğunu ve bunların da en kısa sürede tamamlanacağını bildiren Pekcan, "Hedefimiz önümüzdeki dönemde kağıtsız gümrük" açıklamasında bulundu.
- ‘RİSK DEĞİL FIRSATLARA ODAKLANMALIYIZ’
- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, dövizde ve faizdeki artışın Türkiye ekonomisinin gerçek durumunu yansıtmadığını bildiklerini söyledi. Hükümetin aldığı önlemlerle tüm bu çalkantıların geride kalmasını beklediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Elbette burada bizlere, özel sektöre de görev ve sorumluluklar düşmekte. İlk olarak üretim ve istihdam kapasitemizi mutlaka korumalıyız. Risklere değil fırsatlara, içeriye değil dışarıya, yani ihracata odaklanmalıyız” diye konuştu.
- ‘ÜLKEMİZ GÜVEN ADASI’
- ATO Başkanı Gürsel Baran da, 2018’in Türkiye için zor bir yıl olduğunu dile getirerek, “15 Temmuz dönemi ve etkilerini saymazsak son 15 yılda başarılı bir büyüme grafiği sergileyen ülkemiz sancılı coğrafyasında güven adası haline geldi. Yılbaşında sona erecek olan KDV ve ÖTV indirimlerinde sürenin uzatılması gerektiğini ifade eden Baran, döviz kredilerinin Türk lirasına çevrilmesi ve Kredi Garanti Fonu kredilerinin yeniden yapılandırılmasının bankacılık sektörünün insafına bırakılmaması gerektiğini vurguladı.