Elektrik tüketicilerinin hakları çoğaldı

Yeni Şafak
16:3514/01/2019, Pazartesi
G: 14/01/2019, Pazartesi
IHA
Elektrik faturalarında ciddi oranda tasarruf etmesi bekleniyor.
Elektrik faturalarında ciddi oranda tasarruf etmesi bekleniyor.

EPDK 2018 yılında elektrik piyasasında tüketicilere yönelik faaliyetleri düzenleyen Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni güncelledi. Daha önce tedarikçi değiştiren tüketicilerin karşılaşmış olduğu sorunların tekrar etmesinin önüne geçilmesi, piyasanın tüketici lehine gelişmesi ile milyonlarca kişinin serbest piyasadan faydalanması, böylelikle elektrik faturalarında ciddi oranda tasarruf etmesi bekleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2018 yılında elektrik piyasasında tüketicilere yönelik faaliyetleri düzenleyen Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni güncelledi.

Diğer mevzuat değişiklikleri ile birlikte 2019 yılında elektrik piyasası neredeyse baştan sona değişti. Yenilenen bu yönetmeliğe göre aylık yaklaşık 4 bin 500 Lira (yıllık 100 bin kilovatsaat) ve altında elektrik faturası ödeyen tüketiciler, önceki uygulamalara göre çok daha fazla hakka sahip oldu.

Değişen yönetmeliğin en dikkat çeken bölümü ise tedarikçi değişikliklerinde tüketicilere tanınan hakların oldukça genişletilmiş olması oldu. Daha önce tedarikçi değiştiren tüketicilerin karşılaşmış olduğu sorunların tekrar etmesinin önüne geçilmesi, piyasanın tüketici lehine gelişmesi ile milyonlarca kişinin serbest piyasadan faydalanması, böylelikle elektrik faturalarında ciddi oranda tasarruf etmesi bekleniyor.

"Tedarikçi şirketler tüm şartları tüketicilere önceden açıkça belirtmek zorunda"

Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip tarafından derlenen bilgilere göre EPDK tarafından yapılan son düzenlemelerle birlikte tedarikçi şirketler elektrik birim fiyatı, cayma durumunda ceza koşulu, güvence bedeli talebi, tedarik başlangıç ve sonlanma tarihi ile fiyat karşılaştırması gibi kilit tarife bilgilerini tek bir sayfada tüketicilere özet olarak göstermek ve bunu kabul ettirmek zorunda. Bu noktalar zaten tedarikçi seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar.

"Sözleşmeler otomatik yenilenmez, belirsiz süreli sözleşmelerde cayma bedeli olamaz"

Yönetmeliğe göre belirli süreli elektrik sözleşmeleri en fazla üç yıllık kurulabilirken, tüketiciler belirsiz süreli sözleşmeleri herhangi bir cayma bedeli ödemeksizin diledikleri zaman feshedebilir. Ayrıca sözleşmeler, bitiş tarihine yakın bir tarihte tüketicilerin yeniden onayı alınmadan kendiliğinden yenilenemez veya tedarikçiler tarafından otomatik uzatılamaz.

"İnternetten veya çağrı merkezlerinden tedarikçi değiştirilebilir"

Tüketicileri ilgilendiren bir diğer mevzuat değişikliği ise 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği’nde yapılan güncellemeye göre daha önceden ıslak imzalı olarak alınması zorunlu tutulan ve IA-02 adı verilen form kaldırıldı. Böylece yüksek maliyetli ve zorlu bir süreç olan tüketicilerden ıslak imza alma operasyonundan doğan sorunlar da çözülmüş oldu. Uzaktan yapılan başvurularla tedarikçi değişikliği, evrak takibi sebebiyle ortaya çıkan maliyetlerin tüketicilere tasarruf olarak yansımasını sağlayacak.

"20 milyon kişi tedarikçi değiştirebilir"

1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren bir başka uygulama da serbest tüketici limitinin düşürülmesi oldu. 70 Lira ve üstü fatura ödeyen herkese tedarikçi değiştirme hakkı verilirken bu hakka sahip tüketicilerin sayısının 20 milyon düzeyinde olduğu belirtildi.

"Evrak yükünün kalkması tüketicilere ek 120 Lira fayda sağlayacak"

Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren EnCazip’in kurucusu Çağada Kırım, “Elektrik piyasası 2019 yılına tüketici lehine yapılan pek çok değişikliğin ışığında girdi. Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği, düşen serbest tüketici limiti ve ıslak imza zorunlu tutulan bir formu ortadan kaldıran Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği güncellemesi tüketicilere art arda verilen müjdeler oldu. Tüketiciden ıslak imza almanın maliyeti değişim yapan tüketici başına 120 liraya kadar ulaşıyordu. Sözleşmelerin uzaktan yapılabilmesi ile birlikte tüketicilerin tedarikçiden alacağı indirimin yanında bu maliyetin de tüketiciye tasarruf olarak yansıyacağı aşikar” şeklinde konuştu.

#EPDK
#Elektrik tüketicileri