Koronavirüs pandemisi ile tüm dünya eve kapanınca e-ticaret sektörü hızlı bir büyümeye gösterdi. Normalleşmeye geçiş yapmamıza rağmen e-ticaretteki bu büyümemin devam ettiğini söyleyen uzmanlar, mağazaların yeniden açılması ve dışarı çıkabilir durumda olmamasına karşılık e-ticarette yakalanan büyümede bir gerileme olmadığını söyledi. Özellikle gıda kategorisinde online alışveriş alışkanlığı yerleştiğine dikkat çeken uzmanlar, pandemi döneminde e-ticaret sitesi açan veya operasyonlarını e-ticarete kaydıranlar kazanmaya devam ettiğini belirtti.
Küresel Covid-19 pandemisi ile evlere kapandığımız karantina döneminde e-ticaret sektörü hızlı bir büyümeye sahne olmuştu.
6 kat artış var
2019 yılında ülkemizde e-ticaret hacminin 136 milyar TL olarak gerçekleştiğini, bu rakamın içinde pastadan en az payı 5 milyar TL ile yemek kategorisinin aldığını belirten Çiğdemli şunları aktardı:
2020 tamamlandığında hem genel e-ticaret hacminde hem de yemek/ gıda kategorisinde en az yüzde 50 bir büyüme öngörüyoruz. Normalde ayda ortalama 300 e-ticaret sitesi kurarız. Pandemi sürecinde ise, altyapısını kurduğumuz e-ticaret sitesi sayısı ayda 600’e kadar ulaştı.
- Ülkemizde 2019 verilerine göre toplam 68,457 işletmemiz e-ticaret faaliyeti yürütmekte. Hem kendi sitesinde hem de pazaryerinde satış yapan işletme sayısı 5,139. Pazaryerlerinde faaliyet gösteren işletme sayısı 57,394. ETBİS’e kayıtlı site sayısı 21,515. ETBİS’e kayıtlı işletme sayısı ise 16,202.
Karantina sürecinde yeni açılan e-ticaret siteleriyle beraber bu rakamlarda da yıl sonunda ciddi artışlar olacağını tahmin ediyoruz. Karantina dönemi geçmiş olsa da pandemi birçok alışkanlığımızı değiştirdi. Temassız online alışveriş tercih etmek de bunlardan sadece biri. Bu nedenle e-ticaret yapan işletme sayısında olsun, e-ticaret hacmi ve büyüme hızı olsun, sektör ilerlemeye devam edecektir.”