E-ihracata tam destek

Murat Palavar
04:0020/08/2018, Pazartesi
G: 20/08/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
Özellikle yurtdışına açılmak isteyen şirketler için e-ticaret büyük önem taşıyor
Özellikle yurtdışına açılmak isteyen şirketler için e-ticaret büyük önem taşıyor

Spekülatif döviz hareketleriyle hedef alınan Türkiye için tek yol ihracat. İş dünyası bu bilinçle ihracat seferberliği başlatırken, KOBİ’lere de e-ihracat için verilen destek artıyor. TOBB teknoloji şirketlerine üyelik için katkı sağlayacağını açıkladı. Ticimax’den Cenk Çiğdemli “Aylık mağaza kirasına verilen bütçeyle bir yıllık e-ihracat altyapı hizmeti almak mümkün” dedi.

Dövizdeki spekülatif hareketler gözleri üretim ve ihracata çevirdi. Özellikle yurtdışına açılmak isteyen şirketler için e-ticaret büyük önem taşıyor. TİM Başkanı İsmail Gülle, bu alanda Türkiye’nin yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye, spekülatif döviz hareketlerine karşı daha çok ihracat için kolları sıvadı. Yurtdışına çıkamayan ve ihracat yapmak isteyen KOBİLER için e-ticaret, tek yol. Türkiye bu alanada bir çok desteği harekete geçirdi. Krizi fırsata çevirmek için birçok birlik ve oda çalışma başlattı. E-ticaret alanında en büyük beklenti ise küresel çapta Türk mallarının satıldığı uluslararası bir platform oluşturmak.

E-TİCARET'TE KENDİ HİKAYEMİZ GEREKLİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, seçimden önce söz verdiği e-ticaret alaınında daha fazla güçlendirme sözleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Gülle," Özellikle gençlerin yönünü çevirdiği daha yeşerebileceği bir alan. Bu konuda mentörlük programı ile bir gelişim sağlamak istiyoruz" dedi. E-ticaret alanında bir kayıt ve ölçülebilirliğin yapılması gerektiğini söyleyen Gülle, "Kayda alınması ölçülmesi gerkiyor. Ticaretimize etkisinin görülmesi gerekiyor. Raporlar hazırlanıp, üzerinde çalışılması lazım" dedi. Gülle, Türkiye'nin dünyada e-ticaret alanında hikayesi yazılanların içinde olduğu bir yerde değil de kendi hiyakeyesini yazacağı bir platform oluşturması gerektiğini kaydetti.

VAKIFBANK VE TOBB'DAN ALİ BABA DESTEĞİ

E-ticaret alınında Türkiye’de birçok olumlu gelişme de yaşandı.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), şirketlerin, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Alibaba’ya üyelikleri destekliyor. Firmaların bu platformlara üye olmak için ödemeleri gereken bedelin ön finansmanını da TOBB yapacak. Bakanlık yıllık üyelik bedelini yüzde 80'ni karşılıyor. Geri kalan yüzde 20'lik kısım için de kredi imkanı sağlanıyor. VakıfBank da Alibaba.com ve TOBB ile bir protokol imzaladı. Buna göre, Bakanlığı tarafından sağlanan %80 ‘lik yıllık üyelik bedeli desteğine ilave olarak kalan %20’lik bedeli Vakıfbank tarafından karşılanıyor.

DİGİTAL DÖNÜŞÜME AYAK UYDURMALIYIZ

Denizli Ticaret Odası(DTO), girişimcilere yönelik “E-Ticaret, E-İhracat ve Dijital Dönüşüm Eğitimleri” veriyor. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, e-ticaretin etki ve öneminin hızla arttığını hatırlattı. Üyelerinin dijital dönüşüme ayak uydurmaları gerektiğini vurguladı. E-ticaretle pazar payı ve müşteri ağının genişlediğini de ifade eden Başkan Erdoğan, “Bu eğitimi alanların her biri için iş hayatlarında kazanca dönüştürebilecekleri yeni bir kapı daha açıldı. Geleneksel ticaretimizin yanına mutlaka elektronik ticareti de eklemeliyiz. Türkiye’miz, dijital dönüşüm yolculuğuna girdi" dedi.

KOBİLER 5-6 KAT BÜYÜYEBİLİR

E-ihracatın KOBİ’ler için bir fırsat olduğunu belirten Ticimax E-ticaret Sistemleri’nden Cenk Çiğdemli, “KOBİ’lerimiz bu süreçten 5-6 kat büyüyerek çıkabilir. Bir Amerikalı’nın cebinden dolarını alıp ülkemize getirebiliriz. Firmalarımız Türkiye’de 100 liraya sattığı malı, Amerikalı, Avrupalı vatandaşa rahatlıkla 150 dolara, 150 euro’ya satabilir” dedi. E-ihracat yapan firmaların yurtdışındaki reklam giderlerinin yüzde 50’den yüzde 70’ine kadar bir kısmını devletimizin karşıladığını da hatırlatan Çiğdemli “Yurtiçinde sosyal medyada verilen reklamların parası ABD’ye gidiyor. Bu reklam bütçelerini e-ihracatta kullanmak,daha mantıklı” dedi.

#Cenk Çiğdemli
#KOBİ