e-Devlet'te bekleme derdi yok!

Yeni Şafak
14:5121/01/2018, Pazar
G: 21/01/2018, Pazar
Yeni Şafak
e-Devlet'e cep telefonundan da girebilirsiniz.
e-Devlet'e cep telefonundan da girebilirsiniz.

E-Devlet sistemi, kamu hizmetlerinin vatandaşlara online olarak sunulduğu bir sistemdir. E-Devlet ile kamu kurumlarında uzun kuyruklarda bekleme derdi yaşanmadan, kısa süre içerisinde işlemler gerçekleştirilebilir. e-Devlet’e nasıl girilir? e-Devlet şifresi nasıl alınır? e-Devlet nasıl kullanılır?

e-Devlet sistemine her geçen gün yeni hizmetler eklenir. 40 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunan sistemde, iki binin üzerinde hizmet yer alır. e-Devlet ile SGK hizmet dökümü, tapu bilgileri sorgulama, mahkeme dava dosyası sorgulama, günlük döviz kurlar, MHRS randevu ve hava tahmini gibi çeşitli kurumlara ait işlemler yapılabilir.

e-DEVLET SİSTEMİNE NASIL GİRİLİR?

e-Devlet sistemine giriş için 5 seçenek bulunur. Bunlar; mobil imza, e-İmza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı ve e-Devlet şifresi ile giriş seçenekleridir. Sistemde kayıtlı kullanıcılar tarafından en fazla kullanılan giriş seçeneği, e-Devlet şifresi ile giriştir. e-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınabilir. Şifre için 2 Türk Lirası ücret ödenir. e-Devlet şifresi kişisel bilgilere erişim imkanı verdiği için, şifrenin başka kişiler ile paylaşılmaması gerekir.

e-Devlet’e giriş, turkiye.gov.tr internet sitesi ile yapılır. turkiye.gov.tr internet sitesine girilir, açılan ekrandan ‘’Sisteme Giriş’’ butonuna tıklanır. Giriş seçeneklerinden hangisi kullanılacaksa, istenen bilgiler eksiksiz yazılarak giriş yapılabilir. Giriş yapıldıktan sonra ekranın sol kısmında yer alan menüden ya da arama kutucuğu kullanılarak istenilen işleme erişim sağlanabilir.


e-DEVLET İLE YAPILABİLEN İŞLEMLER

e-Devlet sistemi ile yapılabilecek işlemler genel olarak sorgulama, başvuru ve bilgi alma işlemleri başlıkları altında toplanır.. Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı işlemleri gerçekleştirilebilir. Öğrenci belgesi sorgulama, askerlik durumu sorgulama, emeklilik yaşı sorgulama, mobil hat sorgulama gibi işlemler de yapılabilir. e-Devlet üzerinden en çok işlem yapılan hizmetler; 4A hizmet dökümü, mahkeme dava dosyası sorgulama, vergi borcu sorgulama ve araç plakasına yazılan ceza sorgulamadır.

Bunlar dışında; MHRS randevusu alınabilir, ‘’Ne zaman emekli olabilirim’’ uygulaması ile emeklilik yaşı hesaplanabilir, tüketici hakem heyeti başvurusu yapılabilir.


e-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?

e-Devlet şifresini unutan kullanıcılar, sistem ile yeni şifre alabilirler. Yeni şifre için, sisteme daha önce giriş yapıldığında cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Cep telefonunu sisteme kayıt etmeyen kullanıcılar, PTT şubelerinden şifre alabilirler. Sistem üzerinden şifre, ‘’Şifremi Unuttum’’ bağlantısı ile alınır.

e-DEVLET ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

e-Devlet şifre değişimi için, sisteme giriş yapılmalıdır. Ardından açılan ekrandan ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısı açılır. Bağlantıdan ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ bölümünden şifre değişimi yapılabilir.


#e-devlet
#e-devlet giriş
#e-devlet kullanımı
#e-devlet şifresi