Dövizle borçlanmaya düzenleme geliyor

Yeni Şafak
13:4125/01/2018, Perşembe
G: 25/01/2018, Perşembe
AA
Dövizle borçlanmaya düzenleme
Dövizle borçlanmaya düzenleme

Türkiye'de yerleşik kişilerin döviz kredisi kullanmasına yönelik mevzuatta düzenlemeye gidildi. Döviz geliri olmayan Türkiye'de yerleşik kişiler, bazı istisnalar dışında döviz kredisi temin edemeyecek.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, mevzuata "döviz geliri" ve "kredi bakiyesi" tanımları eklenerek kararın bazı maddelerinde değişikliğe gidildi.

DÖVİZ KREDİSİ TEMİN EDEMEYECEK

Döviz geliri olmayan Türkiye'de yerleşik kişiler, yurt dışından ve yurt içinden döviz kredisi temin edemeyecek ancak bazı durumlarda bu şart aranmayacak.

Kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ile Türkiye'de yerleşik finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketlerinin kullanacakları döviz kredileri, kullanım tarihinde
kredi bakiyesi 15 milyon dolar veya üzerinde olan Türkiye'de yerleşik kişilerce kullanılacak döviz kredileri, yatırım teşvik belgesi kapsamında kredi almaları
öngörülen Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından kullanılacak döviz kredileri ile gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan makine ve cihazların finansmanı için kullanılacak döviz kredileri bu kapsam dışında tutulacak.

Ayrıca uluslararası ilana çıkılan yurt içi ihalelere ilişkin faaliyetlerle ilişkili olarak ihaleyi kazanan Türkiye'de yerleşik kişilerin veya Savunma Sanayii Müsteşarlığınca onaylanan savunma sanayi projelerini üstlenen Türkiye'de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredilerinde bu şart aranmayacak.

Kamu-özel iş birliği modeli kapsamında gerçekleştirilecek projeleri yürütmekte görevli olan Türkiye'de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri de muafiyet kapsamında değerlendirilecek.

Döviz geliri olanların durumu

Döviz geliri olan Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından ve yurt içinden kullanacakları döviz kredilerinde, kredinin kullanım tarihinde krediyi kullananın kredi bakiyesinin
15 milyon dolarının altında olması durumunda kullanılmak istenen kredi tutarı ile mevcut kredi bakiyesi toplamı, son 3 mali yılın döviz gelirleri toplamını aşamayacak.

Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin yurt dışındaki şubeleri tarafından kullandırılan kredi bakiyesinin son 3 mali yılın döviz gelirleri toplamını aştığının sonradan tespit edilmesi durumunda kullanılan kredilerin aşıma neden olan kısmı geri çağrılacak veya Türk lirası krediye dönüştürülecek.

Türkiye'de yerleşik gerçek kişilerce yurt içinden ve yurt dışından döviz kredisi kullanılamayacak. Türkiye'de yerleşik kişiler açısından ise yurt içinden ve dışından dövize endeksli kredi kullandırılamayacak.

Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla kendi teamülleri çerçevesinde yurt dışından kredi temin etmeleri serbest olacak.

Yurt içinden temin edilen krediler konusunda, Türkiye'de yerleşik kişilerin ithalat ve ihracat rejimlerine göre emtia kredisi açmaları serbest olacak.

15 milyon dolar sınırı

Kararın yürürlüğe girdiği tarihte, açık bulunan ve kredi bakiyesi 15 milyon dolarının altında olan Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından yurt içinden veya yurt dışından temin edilmiş döviz kredileri ile dövize endeksli krediler, döviz kredisi olarak yenilenmeyecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kullanılmış olan söz konusu krediler, kredi bakiyesi hesaplamasına dahil edilecek.

Hazine Müsteşarlığının, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu karar ve tebliğ, 2 Mayıs 2018'de yürürlüğe girecek.

#döviz
#döviz kredisi
#Dövizle borçlanma