Konut, taşıt, tatil ve sosyal harcamaları kapsayan kredi paketleri ilgili sektörlerde heyecana yol açtı. Düşük faiz ve ödeme ertelemeli finansman paketlerini yorumlayan sektör temsilcileri bir daha bu kadar düşük faiz oranlarının gündeme gelmeyebileceğini ve ortaya tarihi bir fırsatın çıktığını dile getirirken, sunulan kredi paketlerine ilişkin kampanya hazırlıklarına da başlayacağını belirtiyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, koronavirüs salgınının ekonomiye olan olumsuz etkilerini gidermek amacıyla yeni “İstikrar Kalkanı Paketini” dün itibariyle devreye soktu.
Peş peşe açıklanan dört kredi paketi ile sunulan düşük faiz ve uzun süreli taksit öteleme imkanları ilgili sektörlerde heyecana yol açtı.
60 MİLYAR LİRALIK SATIŞ BEKLENTİSİ
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balcı, tüketicilerin sosyal harcamaları noktasında ön plana çıkan mobilya alışverişlerinde kullanılabilecek kredi miktarının minimum 3 bin TL maksimum 30 bin TL olarak açıklanmasıyla birlikte hem vatandaşların hem de mobilyasının rahat bir nefes alacağını ifade etti.
''ÇOK SAYIDA TATİL PAKETİ SUNACAĞIZ''
''TARİHİ BİR FIRSAT OLUŞTURDU''
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, kamu bankalarının kredi paketinin sektöre canlılık katacağını bildirdi. Erkurtoğlu, "Özellikle üç büyük ilde sunulan 750 bin liraya kadarlık kredi satışları ivmelendirecektir. Özellikle herkesin ikinci el konuta yöneldiği bir dönemde birinci el konutta yapılan yüzde 0,64'lük faiz oranı ve azami 12 ay ödemesiz dönem, konut alımları için tarihi bir fırsat oluşturuyor. Bir daha bu kadar düşük faiz oranlarının sağlanacağını düşünmüyoruz." dedi.
- Ahmet Erkurtoğlu, birinci elde yüzde 0,64, ikinci elde yüzde 0,74 olarak sağlanan aylık faiz oranıyla konut edinmenin tam zamanı olduğunu sözlerine ekledi.
5 AYLIK KAYIP TELAFİ EDİLECEK
Devletin önderliğinde başlayan normalleşme sürecinde böyle bir can suyunun tüm sektörleri tetikleyeceğinin altını çizen İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ''Söz konusu konut kredi faizi, taksitleri ve veda bugüne kadar sunulan en iyi avantajları bir arada barındırıyor. Özellikle inşaat maliyeti daha uygun olan projeler için kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. İnşaat sektöründeki faaliyetlerin devamı için gerekli olan finansmanın doğru adrese yönlendirilmesini sağlayacak 1. El konutlarındaki ekstra faiz avantajının olması da artı bir değer olarak görüyoruz. İnşaatların yoğun olduğu şehirlere göre verilecek kredi miktarının ayarlanması, bankaların açıkladığı kredi paketi her yönüyle düşünüldüğünü gösteriyor. KDV ve harç gibi dolaylı teşvikler de bu tarihi fırsatı taçlandırabilir.'' diye konuştu.
'500 BİN ADETLİK PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ BEKLİYORUZ'
Otomotiv sektöründe yerli üretim yapan anlaşmalı firmalara aylık yüzde 0,49 – yüzde 0,69 faiz oranı ile sunulan taşıt kredisi imkanını, ihracat, üretim ve istihdam açısından en yüksek katma değeri yaratan otomotiv sektörüne verilen önemli bir destek olarak gördüğünü dile getiren Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt, ''Devletimizin devreye aldığı bu destek otomotiv sektörünü hareketlendirecek ve satışlara olumlu yansıyacaktır. Pandemi sürecinde otomotiv pazarında da ciddi bir daralma yaşanmaktaydı. Kredi faizlerinin yerli üretim araçlar için belli bir oranda sabitlenmesi otomotiv pazarında bir hareketlilik sağlayacaktır. 2020 yılının başında Türkiye'de 600 bin adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşeceği yönünde öngörümüz vardı. Fakat şu noktada pazarın büyüklüğünü salgının seyri ile sektöre verilen destekler belirleyecektir. Bu gelişmeler paralelinde toplam 450-500 bin adetler arasında bir pazar büyüklüğü bekliyoruz.'' dedi.
BAYİLERDE ARAÇ BULUNAMAYABİLİR!
Fabrikaların üretime sınırlı kapasite ile başlaması neticesinde önümüzdeki aylarda araç almak isteyenlerin bayilerde istedikleri araçları bulamayabileceğini de dile getiren Bozkurt sözlerini şöyle sürdürdü;