Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine karşı Doğu Akdeniz'de oluşturulan ittifak çatırdamaya başladı. Mısır’ın petrol ve doğalgaz arama-çıkarma faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarında Türk kıta sahanlığının sınırlarını kabul etmesi ve boru hattı güzergâhından “Kıbrıs Adası” bölgesinin çıkarılmasını teklif etmesi Yunan cephesinde tepkiye yol açarken, Türkiye ise Mısır'la imzalanacak anlaşmanın sinyalini verdi. Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri yorumlayan uzmanlar ise benzer anlaşmaların İsrail ve Lübnan ile de yapılabileceğine işaret ederek bölgede yer alan aktörlerin Türkiye ile müzakere ve işbirliği noktasında girişimlerde bulunabileceğine de dikkat çekiyor.
Komşu ülkeler ve uluslararası aktörlerin yürütmüş oldukları hidrokarbon arama faaliyetleri, Doğu Akdeniz’de derin bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor.
Öte yandan ülkelerin yanı sıra dünyanın en büyük enerji şirketleri bölgeye gelerek, enerji arama ve iletim projelerinde birbirleriyle yarışa girişmiş durumda.
KALKAN OLUŞTURULMUŞTU
Bu denli büyük rezerve sahip alan da ister istemez ittifak kapılarını da aralıyor. Son olarak bu kapsamda Mısır, İsrail, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve Ürdün'ün oluşturduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu Türkiye’nin rakiplerini bir araya getirmişti. Bu hamleye karşı Türkiye ise Libya'yla vardığı deniz yetki alanları sınırlandırılması anlaşması sayesinde Yunanistan'la Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan oluşturarak münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturmuştu.
MISIR'LA ANLAŞMA İMZALANABİLİR
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarını yorumlayan enerji uzmanları ise Türkiye'nin deniz yetki alanlarını dikey hatlar üzerinden oluşturmaya çalışması ve Mısır ile bu tür bir anlaşma yapma düşüncesinde olmasının bu adımın önemli sinyallerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.