Ticaret Bakanlığının dış ticaret verilerine göre, ocakta geçen yılın aynı ayına göre, ihracat yüzde 6,33 yükselerek 13 milyar 904 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 26,87 azalışla 16 milyar 220 milyon dolara geriledi. Böylece dış ticaret açığı Genel Ticaret Sistemi’ne göre söz konusu dönemde yüzde 74,5’lik azalışla 2 milyar 317 milyon dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 85,7’ye çıktı.
Ticaret Bakanlığının dış ticaret verilerine göre bu yıl ocakta geçen yılın aynı ayına göre, ihracat yüzde 6,33 yükselerek 13 milyar 904 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 26,87 azalışla 16 milyar 220 milyon dolara geriledi. Bu hesaplama Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında yapılırken, böylece dış ticaret açığı 2 milyar 317 milyon dolara indi. Bakanlığın, ocak ayı geçici dış ticaret istatistikleri açıklandı. Bu kapsamda Özel Ticaret Sistemi’ne (ÖTS) göre de geçen yılın aynı ayına kıyasla ihracat yüzde 5,93 artarak 13 milyar 171 milyon dolara yükselirken, ithalat yüzde 27,01 düşüşle 15 milyar 709 milyon dolar olarak belirlendi. ÖTS’ye göre de, dış ticaret açığı söz konusu dönemde 2 milyar 538 milyon dolar oldu.
KARŞILAMA ORANI YÜZDE 85’İ AŞTI
Söz konusu dönemde dış ticaret açığı, GTS’ye göre yüzde 74,55 azalışla 2 milyar 317 milyon dolar seviyesinde oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı da aynı dönemde yüzde 58,94’ten yüzde 85,72’ye yükseldi. Dış ticaret hacmi ise bu dönemde yüzde 14,55 düşüşle 30 milyar 124 milyon dolar oldu.
EN ÇOK İHRACAT MOTORLU TAŞITLARDA
- GTS’ye göre ocakta en çok ihracat yapılan fasıllar, 2 milyar 27 milyon dolarla “Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları” ve 1 milyar 330 milyon dolarla “Kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler” oldu. En çok ithalat fasılı ise 3 milyar 878 milyon dolarla “Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler” olarak kayıtlara geçti.
ALMANYA YİNE ZİRVEDE
Bunun yanında geçen ay en fazla ihracat, 1 milyar 393 milyon dolarla Almanya’ya yapıldı. Bu ülkeyi 966 milyon dolarla İngiltere ve 818 milyon dolarla İtalya takip etti. En fazla ithalat ise 1 milyar 764 milyon dolarla Rusya’dan yapıldı. Bu ülkeyi 1 milyar 503 milyon dolarla Çin ve 1 milyar 262 milyon dolarla Almanya izledi. Ayrıca gümrük idareleri tarafından ocakta tahsil edilen vergiler, 11 milyar 919 milyon lira oldu.
İKİLİ SİSTEM İHTİYAÇTAN
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de, yaptığı konuşmada dış ticaret rakamlarında genel ve özel ticaret sistemi olmak üzere iki yöntem kullanıldığını belirterek, “Bugüne kadar yapılan dış ticaret hesaplamalarında ülkemiz, özel ticaret sistemini kullandı. Ancak bu veriler bugüne kadar ülkemizin ihracat gücünü tam manasıyla yansıtamadı. Bunun en büyük sebebi ise serbest bölgelerden yapılan ihracatın çok önemli bir rakama ulaşması” dedi. Gülle ayrıca, ocakta 41 ilin ihracatını artırdığını da kaydetti.
- İhracatımız hız kesmedi
- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2019 yılı boyunca ihracat, ithalat, dış ticaret verilerini, hem özel ticaret sistemine hem de genel ticaret sistemine göre paylaşacaklarını belirtti. Basın toplantısında konuşan Pekcan, dünyadaki korumacılık rüzgarlarına rağmen özel ticaret sistemine göre ocak ayı ihracatının yüzde 5,93 arttığını vurguladı. Bu yılın en önemli göstergesinin ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 85’lere çıkması olduğuna dikkat çeken Pekcan, “Ekonomimizi 2019 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranındaki iyileşme ile ‘finansal yönden’, dış ticaretimizin büyümeye pozitif katkısı ile de ‘reel yönden’ güçlü şekilde destekleyeceğiz” dedi. Pekcan ayrıca, “Özellikle dış ticaret açığımızın yüzde 78’ini oluşturan ülkelerle ilgili özel yol haritalarımız var” ifadesini kullandı.
Milli enerji hamlesi cari açığı düşürdü
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası ile atılan adımların meyvelerini verdiğini söyledi. Yerli kaynaklardan enerji üretiminde Türkiye’nin rekor kırdığını belirten Albayrak, bu adımların cari açığın düşmesine büyük katkı sağladığını kaydetti. Albayrak’ın dikkat çektiği yerli kaynaklarla elektrik üretimi geçen yıl yüzde 45,48’den yüzde 49,65’e çıktı. Bu yıl ocak ayında ise yüzde 15 artışla Türkiye’nin yerli kaynaklarla elektrik üretimi yüzde 59,32’ye yükseldi. Bakan Albayrak, söz konusu açıklamalarını sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptı.