Türkiye'nin ilk yerli uydusu 2019 yılında uzayda yerini alacak.
Türkiye uzayda emin adımlarla büyüyor. Türk mühendisler tarafından üretilen Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'da çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 2019 yılında fırlatılması planlanan uydu tamamlandığında ülkemiz haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek.
Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde yerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine yönelik olarak araştırma programlarının desteklenmesi ve teşviki konusunda yapılan çalışmalar sürüyor. Bu alanda eksikliği fark eden ve birçok çalışmaya imza atan hükümet, yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyerek ülkemizin yeterliliğinin artırılmasına katkı sağlıyor. yenisafak.com olarak her hafta yerli projelerimizi mercek altına almaya devam ediyoruz. Bu hafta Türkiye'nin yerli olarak geliştirilecek ve bu alandaki yeteneklerimizi daha da ileri götürmeyi amaçlayan ilk haberleşme uydu projesi olan Türksat 6A'yı ele alıyoruz.
“Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi" imza töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 15 Aralık 2014 tarihinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Gebze Kampüsü'nde gerçekleşti.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde, aralarında TAI, ASELSAN ve C-Tech'in de bulunduğu yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle yapılacak olan “Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi", 1994 yılında göreve başlayan Türksat 1B, Türksat 1C, 2A, 3A ve 4A uydularının ardından milli olarak üretilecek.
Üretildiğinde 4,2 ton ağırlığında olacak olan Türksat 6A uydusu üzerinde haberleşme ve TV yayıncılığı için 4 yedek toplam 20 adet Ku-Bant aktarıcı yer alacak. Türksat 6A, Türkiye ve Avrupa kapsama alanlarının yanı sıra, Hindistan, Bangladeş, Malezya, Singapur ile Tayland'ı kuşatan Uzak Doğu kapsama alanına sahip ilk uydu olma özelliği taşıyacak.
Türkiye'nin en büyük Ar-Ge projesi
Uçuş yazılımı ve tasarımı tamamen Türk mühendislerince gerçekleştirilen Türksat 6A haberleşme uydusu 546 Milyon TL'lik bütçe ile Türkiye'nin en büyük AR-GE projesi unvanına sahip.
Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) üretilen Türkiye'nin ilk yerli uydusunun 2019 yılında tamamlanması ve uzaya fırlatılması hedefleniyor.
Türkiye devler arasına girecek
Diğer uydulardan çok daha farklı ve ileri bir teknoloji olarak ön plana çıkan Türksat 6A, hem ticari hem askeri amaçlı görevler üstlenecek. Uydunun yapımında kullanılacak alt sistemler, yer istasyonları ve yazılımlar bütünüyle yerli kaynaklarla gerçekleştirilecek. Bu proje kapsamında geliştirilecek olan alt sistemler, daha sonra üretilecek milli haberleşme uydularının da altyapısını oluşturacak.
Türksat 6A haberleşme uydusu uzaya gönderildiğinde, Türkiye haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek. Uydunun hizmet ömrü en az 15 yıl olacak ve 42 derece doğu boylamında işletilecek.