Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin yıl sonunda sona ereceğini, 2017 yılında da tren seferlerinin başlayacağını söyledi.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 7. Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısı için Gürcistan'ın başkenti Tiflis'i ziyaret eden Yıldırım, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dimitri Kumsişvili ve Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ile ortak basın toplantısını düzenledi.
Yıldırım, toplantıda Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nde bugüne kadar gelinen noktayı etraflıca değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade ederek, projenin yıl sonuna kadar sona ereceğini, 2017 yılında da tren seferlerinin başlayacağını anlattı.
Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin sadece taşımacılık değil aynı zamanda Uzak Doğu ve Çin ile Avrupa arasında kesintisiz hat oluşturması açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, Doğu ile Batı arasında ticaret, kültür ve medeniyet yolu olarak adlandırılan İpek Yolu'nun bundan böyle dostluğa ve kardeşliğe ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.
Projeye emeği geçen herkese teşekkür eden Yıldırım, bundan sonra en önemli şeyin eksikliklerinin bir an önce tamamlanması olduğunu kaydetti.
Yıldırım, Gürcü bir gazetecinin, projenin güvenliği konusundaki sorusuna da "Bölgede ve dünyada yaşanan terör olaylarından bahsediyorsanız bu yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın sorunudur. Paris'in merkezinde 100'den fazla insan canlı bombalardan maalesef hayatını kaybediyor. Maalesef dünyada bu ve benzer olaylar yaşanıyor. Gönül arzu eder ki bu olaylar yaşanmasın. Bunun yaşanmaması için de tüm ülkelerin daha yakın işbirliği yapması gerekir. Terörde farklı tutum içerisinde olmamaları gerekir. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında bölgede herhangi bir güvenlik sorunu yok" yanıtını verdi.
Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Kumsişvili de Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin üç ülke için stratejik öneme sahip olduğuna işaret ederek, Türk heyetinin, projenin Türkiye kısmındaki çalışmanın yıl sonuna kadar sona ereceğini aktardığını söyledi. Sabah'ın haberine göre, projenin Gürcistan'daki bölümünde de inşa çalışmalarının bitmek üzere olduğunu belirten Kumsişvili, bu sene eksiklikleri tamamlayacaklarını, 2017 yılında demiryolunun işletmeye alınacağını kaydetti. Kumsişvili, Türkiye ve Azerbaycan'a da işbirlikçi yaklaşımlarından ötürü teşekkür etti.
Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov da toplantıda, son gelişmeler konusunda bilgi alışverişinde bulunduklarını belirterek, projenin her üç ülke için birçok açıdan son derece önemli olduğunu vurguladı. Projenin, farklı medeniyetleri ve insanları yakınlaştıracak bir yol olacağını dile getiren Memmedov, senelerdir bu projede çalışanları kahraman olarak nitelendirdi.
Toplantıda üç ülkenin bakanları ayrıca bir memorandum imzaladı.