Geride bıraktığımız son yıllarda Almanya'nın ekonomik anlamda önce 'yavaşlama' sonrasında da 'durma' sürecine girmiş olduğu görüldü. 2010'dan beri ülke ekonomisini etkisi altına alan uluslararası politikalar ve bankacılık sektöründeki yaptırımlar, Almanya'daki ekonomik denklemleri karıştırdı.
2015 yılında Almanya'da yapılan araştırmalara göre, ülkedeki yoksulluk oranının arttığı bildirildi. Refah dağılımının giderek azaldığı ülkede, halkın yüzde 15'inin yoksul olduğu tespit edildi.
Düşüş sürecinin ardından geçtiğimiz ay açıklanan bir kararsa Alman bankalarının bugün yaşadığı sıkıntıya ivme kazandırdı. Avrupa'nın en önemli bankalarından Alman Deutsche Bank'ın hisseleri, Avrupa'daki 50 en değerli hisseden oluşan 'STOXX Europe 50' endeksinden çıkarılmasına karar verildi. Karar sonrasında ciddi kayıplar yaşanmaya devam etti.
Frankfurt borsasında işlem gören Deutsche Bank hisseleri, hafta başında yaklaşık yüzde 6 değer kaybederek tarihi düşük seviyesi olan 10,63 avrodan işlem gördü. Daha sonra bir miktar toparlanan banka hisseleri, saat 11.54 itibarıyla 10,71 avro seviyelerinden alıcı buluyor. Deutsche Bank hisselerinin tarihi düşük seviyeye inmesi, Avrupa banka hisselerini de olumsuz etkiledi. Rekor düşüşün ardından Bloomberg Avrupa Bankaları ve Finansal Servisleri Endeksi yüzde 1,5 değer kaybetti.
Almanya'nın ikinci büyük bankası olan Commerzbank de su alan Alman gemisine dün katıldı. 2020 yılına kadar personel sayısında 9 bin 600 kişilik indirim yapılacağını duyurdu. Böylece toplam 50 bin kişinin çalıştığı bankada her beş yerden biri boş kalacak. Finans krizinde ağır yara aldığı için devlet iştirakiyle iflastan kurtarılan ve Dresdner Bank'ı devralan Commerzbank'ın mali ve stratejik hedefleri arasında büyüme vaat eden branşlarda istihdam edilmek üzere 2 bin 300 uzman eleman alınması da bulunuyor. Alman bankasının yeniden yapılandırılmasında bankacılık yasasının sertleştirilmesi de rol oynuyor.
Deutsche Bank'ın içinde bulunduğu durum, dünya ekonomi otoritelerinin akıllarına Lehman Brothers'ı getirdi. 2008 krizinin en vurucu olayı olan Lehman Brothers'ın iflası ile dünya ekonomisi tepetaklak olmuştu. Küresel çapta aktif olan Deutsche Bank'ın düşüşü ve olası bir iflas ise çarpan etkisi büyük olacak bir krizi tetikleyebilir...
ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın 2008 yılında iflasını açıklamasıyla başlayan ve tüm dünyayı etkileyen küresel ekonomik krizin üzerinden 8 yıl geçmesine karşın Avrupa ülkelerindeki yüksek genç işsizlik de (25 yaş altı) hala çözüm bekleyen en önemli sorunların başında geliyor.
Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank'ın hisselerindeki kayıplar sürerken, banka hisseleri tarihi düşüşü yaşıyor. Buna rağmen bankanın kredi notu bu yıl yapılan iki indirime rağmen hala Türkiye'nin kredi notunun 3 basamak üzerinde ve 'yatırım yapılabilir' kategoride.
Alman haftalık dergi Die Zeit, Almanya hükümetinin ve finansal yetkililerin Deutsche Bank'ın dava maliyetlerini tek başına karşılayamaması durumunda bankayı kurtarmak için bir plan hazırladığını belirtti.