Demokrasinin kesintisiz gücü

Yeni Şafak
04:004/08/2016, Perşembe
G: 1/11/2016, Salı
Yeni Şafak

Sosyal medya ve akıllı cep telefonu; 15 Temmuz ihanetine karşı konulmasında hayati bir rol oynadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın facetime ile televizyon ekranlarına bağlanıp çağrı yapması darbenin püskürtülmesinde kilit rol oynadı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde ilk adımda hedef aldığı noktalardan biri de iletişim merkezleri oldu. Televizyon, radyo ile yaygın sosyal paylaşım ağları üzerinden milleti korkuyla sindirmeye çalışan FETÖ'nun planı bozan da yine bu unsurlar oldu. TÜRKSAT merkezine atılan bomba ile tüm Türkiye'nin haber alması engellemek isteyen darbecilerin TRT'den okuttuğu korsan darbe bildirisi başka kanallarla etkisiz hale getirildi. Facetime ile televizyon ekranlarına bağlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayın seyrini değiştirdi.







MEYDANLARA KOŞTUK


GSM operatörleri de verdikleri hizmetler ile ön plana çıktı. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone abonelerine ücretsiz internet paketi sundu. Türk Telekom da darbe girişimi sonrası müşterilerine ücretsiz hizmet sunarak iletişim ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağladı. Şirket mobil hatlı müşterilerinin kullanımı için ücretsiz dakika ve internet yüklemesi yaptı. Turkcell WiFi servisi 15 Temmuz sonrası İstanbul, Ankara, Konya,başta olmak üzere toplam 14 meydanda kullanıcılara ücretsiz sundu.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin birçok yerinde Wi-Fi hizmeti uzunca bir zamandır ücretsiz sunuluyor. Sultanahmet, Eminönü, Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar gibi toplam 30 meydanda ücretsiz WİFİ hizmeti veriliyor.



Akıllı telefonlar aktif kullanıldı


Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler öğretim görevlisi Dr. Hakan Arıdemir 15 Temmuz darbe girişiminin ilk sosyal medya aracılığıyla duyulduğunu söyledi. Arıdemir bu süreçte özellikle akıllı cep telefonlarının da etkin bir şekilde kullanıldığını kaydetti. Sosyal medya ve internette yer alan bir kısım haber siteleri tarafından darbe algısı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Arıdemir, “Bu şekilde vatandaşların darbe yaşandığına ikna edilmesi amaçlanmıştır" dedi. Darbe girişiminin önlenmesinde Facetime mesajına dikkat çeken Arıdemir "Cumhurbaşkanımızın facetime uyarısı ile meydanlara çıkıldı. Darbe girişimi önledi" dedi.



Teknolojinin etkisi büyük






Bilişim Uzmanı Faruk Kekevi, darbe girişiminin haber alınmasında ve halkın tepki göstermesinde teknolojinin önemli rol üstlendiğini söyledi. Kekevi bu olayın savuşturulmasında sosyal medya ve internetin kullanılmasının önemli, olduğunu ifade etti. Kekevi “Eskiden bir TRT vardı. İhtihalciler onun kapsına dayanırdı. Şimdi TRT'yi bastılar ama özel kanallar bangır bangır halkı bilgilendirdi. Bu teknolojinin etkisi" dedi.





#Sosyal medya
#Faruk Kekevi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.