14 yılda ulaşıma 304 milyar lira harcayan Türkiye, 60 milyar lira ile aslan payını raylı sisteme harcadı. İstanbul'da başlayan Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı Fuarı'nda konuşan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, “2023 yılına kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı, bin kilometre konvansiyonel demiryolu inşa etme hedefimizi gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
Bu yıl yedincisi düzenlenen “Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı-Eurasia Rail” İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bugün de devam edecek fuarda 25 ülkeden 200'ün üzerindeki katılıcı firma son teknoloji eseri ürün ve hizmetlerini sergiliyor. Sektörde faaliyet gösteren kamu ve özel şirketlerinin büyük ilgi gösterdiği fuara 70 ülkeden 10 bin profesyonel çiyaretçi bekleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, TCDD, Türkiye Vagon Sanayi AŞ (TÜVASAŞ), Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ (TÜDEMSAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ), KOSGEB ve Uluslararası Bisiklet Birliğinin (UCI) desteğiyle düzenlenen fuarda ulusal ve uluslararası olmak üzere 200'den fazla firma yer alıyor. Fuara Alman, Fransız, Çek ve Çinli'lerde yoğun ilgi gösteriyor.
Fuarın açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, son 14 yılda gerçekleştirilen ulaştırma yatırımlarının 304 milyar liraya ulaştığını belirterek, demiryoluna yapılan yatırım tutarının ise 60 milyar liraya ulaştığını söyledi. Coşkunyürek, son yıllarda ulaştırmada çok büyük değişimin olduğunu kaydederek, bu değişimden herkesin yararlandığını söyledi. Son 14 yılda gerçekleştirilen ulaştırma yatırımlarının 304 milyar TL'ye ulaştığını dile getiren Coşkunyürek, “Bu rakam küçümsenecek bir rakam değildir. Bu yatırım, karayolları, havayolları, demiryolları, denizcilik ve iletişim sektöründe yaptığımız yatırımların tamamını içermektedir” diye konuştu. Coşkunyürek, bu yatırımların içerisinde en büyük payı alan alanlardan birisinin demiryolu olduğunu belirterek, son 14 yılda bu alana yapılan yatırımın toplam tutarının 60 milyar lira olduğunu aktardı.
Çin'den Londra'ya kesintisiz ulaşım sağlanması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Coşkuryürek, bu kapsamda hayata geçirilen Marmaray'ın günde 219 sefer yaptığını ve ortalama 180 bin yolcu taşıdığını, bugüne kadar taşıdığı yolcu sayısının 185 milyona ulaştığını anlattı.
Coşkunyürek, Kars-Tiflis-Bakü hattının bu yıl tamamlanarak Pekin'den Londra'ya kesintisiz ulaşımın bu yıl sağlanacağını aktardı.
TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ise, “Bugüne kadar demiryoluna 60 milyar TL gibi önemli miktarda yatırımlar yapıldı” diye konuştu. Apaydın, yüksek hızlı, hızlı ve konvansiyonel demiryolu hatlarının toplam uzunluğunun 3 bin 713 kilometreye ulaştığını belirtti. Apaydın, 2023 yılına kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı, bin kilometre konvansiyonel demiryolu inşa etme hedeflerini gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı. Apaydın, raylı sistemler alanında dünyanın üçüncü büyük fuarı olduğunu sözlerine ekledi.
Ulaştırma Fuarı'na yüzde 100 milli marka olan Bozankaya'nın ürettiği yerli tramvay damga vurdu. Kayseri'de 25 tanesinin faaliyet gösterdiği tramvay yurtiçinde yaygınlaşmaya devam ederken, yurtdışında ise Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılacak ihaleye hazırlanıyor. Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “Yurtdışı çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Siemens ile girdiğimiz Bangkok ihalesini de kazandık. Tesislerimizde metro üretimine başlayacağız” dedi. Bozankaya çalışanlarından edinilen bilgiye göre, tramvayların tanesi 1.2 milyon dolara satılıyor. Yabancı markaların tramvay fiyatı ise 2.2 milyon doları buluyor.