Ülkemizin her kesiminde olduğu gibi ekonomi çevreleri de darbe girişimi sonrası gerekli tedbirleri alıyor. Bu amaçla, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi ve halihazırda yürüttükleri projelere yönelik sorularımızı yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, FETÖ'nün işgal faaliyetlerinin en fazla iş dünyasında görüldüğünü söyledi. KOSGEB olarak bu konuya odaklandıklarını paylaşan Biçer, "Bir yandan bu örgütün yıllarca buralardaki sızmalarını ayıklamaya diğer yandan KOBİ'lerimizin gelişime engel olacak unsurları kaldırıp onlara daha verimli ve etkin hizmet sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Beklendiği gibi büyük bir ekonomik felaket yaşanmadığına vurgu yapan Biçer, “O gece on binlerce vatandaşımız kendi canını feda ederek sokağa çıktı. Bunların içinde esnaf, sanayici, imalatçı ve girişimciler vardı. Emin olun ertesi sabah hayatta kalanların hepsi dükkânlarını açmaya gittiler. Akşamları da demokrasi nöbetine geçtiler" ifadelerini kullandı. Biçer, “Bizim KOBİ'miz, bizim Girişimcimiz; nasıl tankı durdurmak için gömleklerini çıkarıp egzosuna tıkamayı akıl ediyorsa, nasıl organize olduysa, işlerinde de kahramanlık hikâyeleri yazmaktadırlar. Biz bunları zaten görüyorduk, biliyorduk. Yeter ki; Türk girişimcisinin önündeki engelleri kaldırın” değerlendirmesinde bulundu.
Yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Biçer şunları kaydetti: “Bizim tüm destek programlarımız devam ediyor. 15 Temmuz'dan hemen sonra bunları daha hızlı ve etkin nasıl milletin hizmetine sunabiliriz bunları gözden geçiriyoruz. KOBİGEL programımızın ikinci başvuruları da tamamlandı. Çok fazla proje başvurusu var. Şimdi bunları titizlikle ve hiç vakit kaybetmeden tamamlamaya çalışıyoruz.” Biçer, bu hain terör örgütünün kurum içindeki veya dışındaki bağlantılarını kesmeye çalıştıklarını ve hizmetlerine kesintisiz devam ettiklerini paylaştı.
KOBİ'lerin en zor zamanlarda hiç akla gelmeyecek yenilikleri bulabildiğini hatırlatan Biçer, “Büyük şirketlerle kıyasladığında ise aslında KOBİ'lerin daha avantajlı durumları olduğunu n altını çizerek, “Öncelikle küçük firmaların manevra kabiliyetleri büyüklere oranla daha kolay ve hızlı. Dolayısıyla yeni durumlara göre hızlı karar alıp uygulayabilirler” diye konuştu. Finans konusunda KOBİ'lerin sıkıntı yaşayabileceklerini işte tam bu noktada KOSGEB başta olmak üzere devletin ilgili kurumlarının çok geniş destekler sunduğunu hatırlatan Biçer şunları söyledi: “Sadece bizim KOBİGEL projelerinde bir işletme 800 bin liraya kadar destek alabilmektedir. Bir önceki yıla göre KOSGEB bütçesini üç katına çıkardı. Bu demek oluyor ki bir önceki yıla göre KOBİ'lerimize sağladığımız desteğin bu yıl 3 katını sağlayacağız.”
Programa ilişkin ikinci çağrı döneminde ise, “Bilişim Teknolojileri KOBİ'lerinin Geliştirilmesi”, “Hızlı Büyüyen KOBİ'lerde Kapasite Geliştirme” ve “KOSGEB Destekli Girişimlere İvme” konulu üç yeni başlıkta çağrı yayınladıkları bilgisini paylaşan Biçer, “Değerlendirme ve projeye başlama süreci bu yıl içinde gerçekleşecek. İkinci çağrı döneminin proje başvuru süreci de 2 ayda tamamlandı ve 4 bine yakın proje başvurusu yapıldı. Şu anda bu başvurular kurul gündemine alınarak değerlendirme süreci başladı” açıklamasında bulundu.
2016 yılında ilk kez uygulamaya koydukları KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı ile iki dönemde, toplam 5 ana başlıkta çağrı yayınladıklarını dile getiren Biçer, “İlk dönemde, “Orta Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ'lerinde Kapasite Geliştirme” ve “Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ'lerinde Katma Değerin Artırılması” konu başlıklarında yayınlanan programa ilişkin Toplamda 1377 Projeyi 350 milyon TL ile desteklenmeye başladık. Çağrılar kapsamında kabul edilen 1377 projede KOBİ'lerimiz 3571 yeni personel istihdam edebilecekler” dedi.