Çin'den otomobil pazarını sallayacak hamle

Yeni Şafak
09:3214/09/2017, Perşembe
G: 14/09/2017, Perşembe
Diğer
Çin, kısa sürede dünya otomotivini yönetecek güce ulaştı.
Çin, kısa sürede dünya otomotivini yönetecek güce ulaştı.

10 yıl önceye kadar taklit otomobilleriyle kötü bir şöhrete sahip Çin, kısa sürede dünya otomotivini yönetecek güce ulaştı. Önce tüm devleri yatırımla ülkesine çeken, bu sayede dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Asya devi ardından zordaki uluslararası markaları alıp diriltmeye başladı. Elde ettiği tecrübeler sayesinde Çinli markalar yavaş yavaş kabuklarını kırıp dünya pazarına açıldı.

ÇİN, son 10-15 yıldır global otomotiv endüstrisinde adeta satranç oynar gibi hamleler yaparak tüm dizginleri ele geçirmeye başladı. Önce 1.3 milyarı aşan nüfusuyla sahip olduğu potansiyel pazarı kullanarak uluslararası otomotiv devlerini ülkeye çeken Çin, bu şirketleri ortaklık şartıyla yatırıma ikna edince yavaş yavaş otomotivde uzmanlaşmaya başladı. Daha önce ürettiği modelleri taklitten öteye geçiremeyen Asya devi, ilk etapta uluslararası ortaklıklarla pazarı büyütme yolunu seçti.

  • 6 yıl önce Amerika’yı geride bırakarak dünyanın en büyük otomotiv ülkesi olan Çin, 25 milyon adede yaklaşan yıllık otomobil pazarıyla arayı açıyor. Durum böyle olunca da hemen hemen tüm otomotiv şirketleri kayıtsız bu ülkeye yatırım yapmak zorunda kalıyor.

İşte bu noktada 10 yıl önce ülke dışına açılmayı deneyen ancak gerek emisyon gerekse kalite standartlarını tutturamadığı için başarılı olamayan Çinli otomotiv markaları (Chery, Geely, Great Wall) yurtdışı hayallerini bir kenara bırakıp önce tecrübe kazanmayı, daha sonra da iç pazardan elde ettikleri gelirle zora giren uluslararası markaları almaya başladı. Hürriyet'in haberine göre, bu satın almalar Çinli firmaların otomotiv konusundaki bilgi ve birikimini hızla artırdı.

Çinli Geely’nin İsveçli Volvo’nun tamamını satın alması, Çinli Dongfeng’in PSA Grubu’na (Peugeot-Citroen) ortak olmasının ardından bir başka Çinli otomotiv şirketi Great Wall (Çin Seddi) ise sürpriz bir şekilde İtalyan-Amerikan ortaklığı Fiat Chrysler Grubu (FCA) bünyesindeki ünlü Jeep markasını satın almak istediğini açıkladı. Son olarak Çinli Dongfeng, Renault-Nissan ile Çin’de ortak elektrikli otomobil üretmek için şirket kurdu. Mercedes, elektrikli otomobil markası EQ’yu Çin’de üreteceğini açıkladı. Ülke elektrikli araç üretimi konusunda dünyayı şekillendirmeye başladı.


Fuara özel markalar
Çinlilerin başarısı aldıkları markaların yönetimlerine karışmadan finansal destek sağlayıp, altyapılarından yararlanmaktı. Bunda da hızla başarılı olduklarını Frankfurt fuarıyla birlikte yavaş yavaş göstermeye başladılar. 12 markanın katılmadığı Frankfurt fuarındaki boşluktan yararlanarak kendilerine geniş standlar hazırlayan Çinli Chery ve Great Wall artık Avrupa’ya ve dünyaya açılmaya hazır olduklarının mesajını yeni global markalarıyla verdiler. Bunlara satın aldıkları markalarla uzmanlıklarını daha da artıran Geely ve Dongfeng’i de eklersek yakın bir süre içinde uluslararası otomotiv devlerinin elleriyle büyüttüğü Çinli otomotiv markalarının kendileri için büyük tedhit yaratacağını söyleyebiliriz.

Yeni markasıyla sınırları aşacak

Çin devletine ait olan Chery, global büyüme planına bağlı olarak yarattığı ‘Exceed’ markasını ve bu markaya ait ilk modeli fuarda tanıttı. Avrupa için geliştirilen Exceed TX isimli SUV model Çinli üreticinin yeni tasarım anlayışının da ilk ürünü. Chery’nin İngiltere’de kurulan Avrupa Ar-Ge ve tasarım merkezinde geliştirdiği marka ve bu ilk model tamamen Avrupalı tüketicilerin talepleri doğrultusunda geliştirilmiş.

#Çin
#Otomotiv
#Frankfurt fuarı