Çilekte ilk hedef Rusya

Yeni Şafak
15:1225/06/2017, Pazar
G: 25/06/2017, Pazar
AA
Türkiye'de çilek üretiminin tek başına yüzde 40'ının karşılandığı Mersin'in Silifke ilçesindeki üreticiler, 2-3 yıldır azalan ihracatı başta Rusya pazarı olmak üzere artırıp, yeniden döviz girdisi sağlamak istiyor.
Türkiye'de çilek üretiminin tek başına yüzde 40'ının karşılandığı Mersin'in Silifke ilçesindeki üreticiler, 2-3 yıldır azalan ihracatı başta Rusya pazarı olmak üzere artırıp, yeniden döviz girdisi sağlamak istiyor.

Mersin'in Silifke ilçesinde çiftçiler, birkaç sezondur azalan çilek ihracatını başta Rusya pazarı olmak artırmayı hedefliyor.

Silifke Çilek Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yaşar Çalmaşur, ilçede 80 bin tonla Türkiye'nin çilek üretiminin yüzde 40'ının yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin, çilek üretiminde dünyada 4. sırada olduğunu aktaran Çalmaşur, "Birkaç yıl öncesine kadar yurt dışına çok fazla çilek gönderiyorduk ama son dönemlerde yurt dışına ihracatımız azaldı. En başta Rusya, Macaristan, Ukrayna, Polonya, İran ve Irak'a çilek ihraç ediyorduk. Hatta İtalya'ya bile gönderiyorduk ama son 2-3 yıldır maalesef ağırlıklı olarak iç piyasaya gönderiyoruz. Bir miktar Irak ve Ukrayna'ya ihracat var." dedi.

Çalmaşur, Rusya'nın ihracattaki yasağı kaldırmasının sezonun bitmesi nedeniyle kendilerine yaramadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Sezonun sonundayız. Rusya piyangosu bize vurmadı. İki yıldır Rusya pazarından dolayı daha çok sanayilik çilek üretiyoruz. Sanayilik çilek de çok ucuz. O yüzden üretici olarak kazanamıyoruz. Bir dönüm çilek maliyetimiz maalesef 9 bin 500 lira. Ortalama 4 ton ürün alıyoruz açık alan üretimde. Tarladan çıkış fiyatının en az 2,5 lira olması gerekiyor ki çileğin maliyetini çıkaralım. Şu anda satış fiyatımız 2 lira civarında. Cepten zararına gidiyor."

"Çilekten bir uzaklaşma var"

Şu anda üretimin yüzde 80'inin bittiğini, az bir kısmının devam ettiğini aktaran Çalmaşur, "Son 2-3 yıldır üreticiler ihracatın azalması nedeniyle alternatif ürün arayışına girdi. Kimisi domatese, kimisi başka bir ürüne yöneldi. Çilekten bir uzaklaşma var. Çilek hem işçilik hem de maddi olarak çok büyük bir fedakarlık istiyor." diye konuştu.

Çalmaşur, Silifke'nin yaklaşık yüzde 70'lik kısmının çilekle geçimini sağladığını, ihracatın artmasıyla üretimin de fazlalaşacağını dile getirdi.

Türkiye'ye yeniden döviz kazandırmak istediklerini vurgulayan Çalmaşur, "Türkiye'nin avantajını kullanabiliriz. Burası meyvelerin ilk hasadının yapıldığı bölge. Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Polonya, Macaristan, İran, Irak ve Suriye pazarları bize yeter. Buralara yeniden ihracat yapmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

#Mersin
#Silifke
#Yaşar Çalmaşur
#Çilek