|

ÇAYKUR Karadeniz’in stratejik ürünüdür

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ÇAYKUR’un özelleştirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Uğur Duyan
04:00 - 25/10/2023 Çarşamba
Güncelleme: 02:03 - 25/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ÇAYKUR’un özelleştirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Yılmaz, 12. Kalkınma Planı’nın görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ÇAYKUR’un özelleştirilmesine ilişkin soruları yanıtladı. Yılmaz, şöyle konuştu:

ÇAYIN ALTERNATİFİ YOK

“Çay bölge için stratejik bir ürün, Doğu Karadeniz’de halkın önemli bir geçim kaynağı. ÇAYKUR üretici ile özel sektör arasında bir denge unsuru, böyle görüyoruz. Bölgede de çaydan başka yetişen bir ürün yok, dolayısıyla alternatifi yok. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Varlık Fonu tarafından hiçbir şekilde özelleştirmeyle ilgili bir çalışma olmamıştır. ÇAYKUR özerk bütçesiyle bir iktisadi devlet teşekkülü olarak çalışmalarına devam etmektedir. ÇAYKUR 2023 yılında yeni yapılan 2 fabrikasıyla kapasitesini artırarak özelleştirmeden uzak, yatırımlarına devam etmektedir.”

Yılmaz, Varlık Fonu içindeki kurumlardan ÇAYKUR’a herhangi bir teminat verilmediğini de söyledi. B arada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, nominal değil reel kura bakılmasının gerektiğini ifade ederek, “Uzun vadede de gelişmekte olan ülkelerin para birimleri genelde değer kazanırlar, değer kaybetmezler. Kalkınma yolundaki ülkeler uzun vadeye gittikçe bu anlamda daha avantajlı olur” dedi.




#Ticaret
#ÇAYKUR
#Karadeniz
#Ekonomi
1 yıl önce