Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, borsada referandumdan sonra kısmen bir toparlanma yaşandığını ama ilave yüzde 20'ye varan primin hala durduğunu belirterek, "Önümüzdeki süreçte inşallah borsa ve sermaye piyasalarında yükseliş devam edecektir" dedi.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ yaptığı değerlendirmede, göreve başladığı geçen yılın nisan ayından bu yana geçen sürede Borsa İstanbul'un daha önce başlayan iç konsolidasyon ve yeniden yapılanmasının tamamlandığını ifade etti.
- Özellikle referandumun başarılı bir şekilde geçirilmesi ve ekonomide istikrarın kalıcı hale gelmesiyle geleceğe daha güvenle baktıklarını ve daha emin adımlarla yürüdüklerini kaydeden Karadağ, "Önümüzdeki süreçte genel kurulumuzdan sonra halka arz için hazırlıklarımızı yapacağız. İnşallah hem ülkemizin ihtiyacı olan hem uluslararası finans çevrelerinin gıptayla baktığı bir halka arzla 2018 yılında halka arzımızı gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Karadağ, yeni dönemde sermaye piyasalarında yeni ürünler, yeni tanıtımlar ve yeni halka arzlarla finansal tüketicilerin karşısında olacaklarını söyledi.
Himmet Karadağ, Borsa İstanbul'daki yükseliş trendine ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:
- "Borsamızda fiyat seviyesi özellikle Türk lirasındaki değer kaybıyla beraber yüzde 20'nin üzerinde aşağıdan seyrediyor. Şu an referandumdan sonra kısmen bir toparlanma yaşadık. Ama önümüzdeki süreçte tekrar ilave yüzde 20'ye varan prim hala duruyor. BIST 30 ve BIST 100'deki şirketlerimize baktığımızda, özellikle referandum sonuçları Türkiye'deki istikrarın da artık bundan sonra devamlı olacağı anlamına geldiği için, önümüzdeki süreçte inşallah borsa ve sermaye piyasalarında yükseliş devam edecektir."
Türkiye ve dünyada şu an halka arzların sınırlı olduğuna değinen Karadağ, ilk önce hisse tarafında hem yatırımcıya hem patrona gerçekten baharı ve heyecanı tekrar getirmek gerektiğini bildirdi.
Karadağ, gelecek dönemde yeni sermaye piyasası ürünleri ve halka arz modelleri önerdiklerini ifade ederek, ürün çeşitliği anlamında hibrit finansın tüm enstrümanlarını sunacaklarını söyledi.
Hisse yatırımcısı tarafında da canlılığı sağlayabilmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını anlatan Karadağ, şöyle devam etti:
- "BIST 30 ve BIST 100'de yer alan şirketlerin müşterilerine sağladıkları indirim, avantaj ve VIP hizmetleri küçük yatırımcılarına da sunacakları modeller geliştirdik. Önümüzdeki dönemde pilot uygulamalarla hisse yatırımcısına bu ayrıcalığı tanıyacağız. Kurumsal şirketlerimiz müşterilerine birçok indirim avantaj sunuyor. Ama bunları ortaklarına, hisse sahiplerine sunmadıklarını gördük. Kurumsal şirketlerle müşterilerine bile sundukları indirim, ayrıcalık ve avantajları hisse yatırımcısına da sunmaları için çalışıyoruz."
Karadağ, bu kapsamda her şirket için farklı ürünler çıktığını belirterek, şöyle konuştu:
"Burada bir zihniyet devrimi yapmak istiyoruz; müşterine sunduklarını patronuna, küçük hissedarına da yatırımı seviyesinde sun. Borsa olarak hisse yatırımcısının yatırım seviyesini anlığa kadar varan oranda şirketle paylaşabilir durumdayız. Diyelim ki Turkcell bize dedi ki yüzde 1 ve üzeri ortağım olana şu hizmetleri ücretsiz ve ayrıcalıklı sunabilirim ya da benden 10 lot hisse alana şu seviyede indirim uygulayabilirim. Ya da mesela Türk Hava Yolları şu kadar lot hissesi olana CIP elit kart verebilir. Hisse alındığı anda hemen yararlanmaya başlanabilecek, satıldığında da hemen pasif olabilecek. Hangi seviyede hisse sahipliğinde hangi indirim ve avantajı uygulayacağına şirket kendi karar versin. Bunu başarılı bir şekilde uygulayabilirsek artık hisse alan kişi patronajı iliklerine kadar hissedecek."
Hali hazırda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve ABD'nin güçlü finans kuruluşu Nasdaq'ın Borsa İstanbul'un stratejik ortağı olduğunu hatırlatan Karadağ, bu hikayenin tamamlanması için İslam ülkelerinden de güçlü bir finansal kuruluşun stratejik ortakları olmasını istediklerini dile getirdi.
Himmet Karadağ, bu kapsamda İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Borsa İstanbul'un stratejik ortağı olmasını önerdiklerini ifade ederek, "Kendileri de sıcak yaklaştı. Geçen ay çok detaylı çalışmalar yaptılar. Bunu en kısa sürede sonuçlandırmak istiyoruz. Özellikle İslami finans bizim ürün çeşitliliğimizi artırmak için çalıştığımız ana eksenlerden biri. Bu stratejik ortaklıkla beraber bu konudaki çalışmaları daha yapısal bir şekilde sürdürme isteğimiz var. Halka arz öncesi bunu sonuçlandırmış olacağız" görüşlerini aktardı.
- Gayrimenkul sertifikasının çok başarılı bir ürün olduğunu vurgulayan Karadağ, "Dilerseniz gayrimenkule dönüşüyor, dilerseniz istediğiniz an borsada alıp satabiliyorsunuz. Geniş halk kitlelerinin kolaylıkla değerlendirebileceği, İslami uyumluluğu olan bir ürün" dedi.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, gayrimenkul sertifikasına referandum sürecinde yeteri kadar dikkat çekilemediğini ifade ederek, bundan sonra yoğun bir tanıtım kampanyasıyla bunu geniş kitlelere anlatacaklarını söyledi.
Karadağ, şu anda bir gayrimenkul projesinin sertifikalarının işlem gördüğünü, gelecek dönemde hali hazırda hazırlanan şirketlerin sertifikalarıyla beraber bu alanda bir hareketlilik ve çeşitliliğin görüleceğini kaydetti.
Dizilerin borsada alınıp satılabilmesine ilişkin soru üzerine de Karadağ, şu değerlendirmede bulundu:
- "Dizinin borsada alınıp satılmasından kastımız yapımcı şirketin halka arzı değil. Diziler gelirlerini televizyon kanallarından alıyor. Mesela televizyon kanalı ve yapımcının bir arada olduğu, Sermaye Piyasası Kurulunun da denetiminde bu gelir akımını biz borsa şirketine (varlık kiralama şirketi) devrediyoruz. Bunun bir tarafında bulunan televizyon kanalı diyor ki ben şu diziyi şu kadar sürede şu kadar reyting bandında yayınlama taahhüdünde bulunuyorum. Bunun şu kadar sabit, şu kadar reyting bazlı değişen gelir akımı var. Yapımcı da o diziyi üretme taahhüdünde bulunacak. Borsa şirketine o yapımın gelirinin ne kadarını halka açmak istiyorlarsa paylaşacaklar. Yatırımcılar o şirketin hisselerini almak suretiyle dizinin gelirine ortak olacak."
Himmet Karadağ, sadece yapımcının halka arzı düşündüğünde çok sürdürülebilir bir model olmadığını ama yapımcı ve televizyon kanalı birlikte modellenerek, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul'un denetimi de bir arada kurgulandığında çok güzel ve paylaşılabilir finansal ürün oluşturulabildiğini söyledi.
Bu modelin diğer proje finansman modellerinde de aynı şekilde uygulanabileceğini belirten Karadağ, "Sadece dizi değil gayrimenkulde biz aslında proje finansman modellemesi yapmış olduk. Proje aşamasında paylaşıyoruz. Proje halktan toplanan paralarla finanse ediliyor. Faiz ve finansman maliyetleri proje maliyetine girmiyor. Daha ekonomik maliyetle kişiler aslında ev sahibi olma imkanına erişiyorlar" diye konuştu.