Borsada en çok değeri artan ASELSAN ne iş yapar?

Yeni Şafak
04:296/11/2017, Pazartesi
G: 6/11/2017, Pazartesi
Yeni Şafak
Aselsan'ın tarihinde büyük başarılar var.
Aselsan'ın tarihinde büyük başarılar var.

Bu yılın başından Ekim ayına kadar Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli 20 şirket arasında piyasa değerini en çok artıran yüzde 167 ile ASELSAN oldu. ASELSAN, ekim ayı sonu itibarıyla 33,9 milyar lira ile 5'inci sıraya yükseldi. Peki ASELSAN nedir? ASELSAN ne iş yapar? Detaylar haberimizde.

Borsa İstanbul verilerine göre, 2016 sonu itibarıyla Borsa İstanbul'daki şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 616 milyar lira olurken, söz konusu değer 31 Ekim 2017 itibarıyla 856 milyar 563 milyon olarak hesaplandı. 10 aylık dönemde, borsada işlem gören en değerli 20 şirket arasında piyasa değerini en çok artıran yüzde 167 ile ASELSAN oldu. Geçen yıl sonunda 12,7 milyar liralık piyasa değeri ile 16'ncı sırada kendine yer bulan ASELSAN, ekim ayı sonu itibarıyla 33,9 milyar lira ile 5'inci sıraya yükseldi.

ASELSAN NE İŞ YAPAR?

ASELSAN 1975’te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla başladığı faaliyetlerini geliştirerek bugün uluslararası ölçekte bir firma haline gelmiştir. Geliştirdiği ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç etmekte, yarattığı teknolojik çözümlerle güvenliği ve barışı sağlama adına hizmet vermektedir.

ASELSAN'IN TARİHÇESİ

ASELSAN, 1975 yılında sadece Türk Silahlı Kuvvetlerinin haberleşme cihaz ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulmuştu. Kuruluşundan yaklaşık 5 sene sonra 1980' de ilk sırt ve tank telsizleri Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmişti ve süreç başlamıştı. 1981' de ilk el telsizi ve Banka Alarm Sistemlerinin tasarımı yapılmıştı. Kurum bugün ise savaş gemisi, füze, savaş helikopteri bile yapabilecek seviyeye geldi.

Kurum telsiz üretimlerinin ardından 1983' de ilk ihracatını gerçekleştirdi. 1986' da ASELSAN geliştirdiği Elektronik Harp ve Data Terminal cihazları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne katkıda bulundu. 01.08.1990 tarihi itibariyle İMKB'de işlem görmeye başladı. 2011 yılında ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen Gemi LPI Radar sistemi ALPER (ASELSAN Low Power ECCM Radar), üretiminin ve fabrika kabul testlerinin gerçekleştirilmesini takiben MİLGEM Projesi kapsamında TCG Heybeliada korvetine entegre edildi. Liman Kabul Testleri başarı ile tamamlandı ve sistemin teslimatı tamamlanarak ilk görevine başladı. 2011 yılında "MİLGEM 1. Gemisi TCG HEYBELİADA Deniz Kabul Testleri başarı ile tamamlandı ve donanmaya teslim edildi. SSM, ASELSAN, STM, RAYTHEON firmaları arasında "Ay Sınıfı Denizaltı Modernizasyonu Projesi" imzalandı. SSM ile ASELSAN arasında "Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi Sözleşmesi" imzalandı. ASELSAN’ın radar ve elektronik harp geliştirme, üretim, test ve mühendislik birimlerinin konumlandığı ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katılımıyla 16 Mart 2015 tarihinde açılışı yapılarak faaliyetlerine başlamıştır. 2015 yılında düzenlenen 12nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (İDEF 2015) 2000 metrekareyi aşkın sergileme alanında ürünlerini sergilemek suretiyle en geniş katılımcı olarak yer almıştır. Defence News dergisi tarafından düzenlenen dünyanın ilk 100 savunma şirketi sıralamasında ASELSAN yükselişini sürdürmüş ve 62. sırada yer almıştır. 1975 yılında kurulmuş olan ASELSAN savunma sanayi alanında 40ncı hizmet yılını tamamlamıştır.

ASELSAN'IN AMACI

Küresel pazarda yarattığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyan, rekabet gücü ile tercih edilen, stratejik bir ortak gibi güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı, bir milli teknoloji firması olmak.

#Aselsan
#Savunma sanayi
#Borsa İstanbul
#Borsa değeri