Kaçak yapılardan ada bazlı düzenlemeye, binalara yükseklik sınırlamasından imar barışından yararlananlara yönelik güçlendirme imkanına kadar gayrimenkul sektöründe köklü değişiklikler yapacak düzenleme bugün Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna geliyor.
MİNE AÇAR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, düzenlemenin sahadan gelen talepler doğrultusunda Meclis’le birlikte yürütülen çalışmalar çerçevesinde milletvekillerince hazırlandığını söyledi.
Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin Arnavutluk’ta gazetecilere bilgi veren Bakan Kurum, kaçak yapılara uygulanacak ceza miktarlarının illere göre değişiklik göstereceğini ifade etti.
- Bakan Kurum’un örneğini verdiği 500 metrekare arsa üzerinde inşa edilen 250 metrekarelik ruhsatsız iki katlı müstakil bir kaçak yapıya mevcut düzenlemede her ilde 10 bin 461 lira ceza uygulanıyor.
21 BİN AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ
KAÇAK YAPIYA TAPU ŞERHİ
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Teklifle kaçak yapıların satış ve kiralanması da engellenecek. Kaçak yapı yapılması hâlinde tapulara şerh koyulacağını kaydeden Bakan Kurum “Kaçak yapıların ilgili idarece yıkılmaması durumunda bakanlık yıkımı gerçekleştirecek” dedi. Yıkım maliyeti ise yüzde 100 fazlasıyla idareden tahsil edilecek.
DENETÇİ SAYISI ÜÇ BİNE ÇIKACAK
15 Ocak 2020 tarihinde başvuruları bitecek olan 100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesine dün itibariyle 809 bin 660 başvuru yapıldı. Bu başvuruların büyük kısmı İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa illerinden geldi.
İmar Barışı’na başvurmuş yapılarda, yapı kayıt belgesi alınmış olması hâlinde aynı kontörü, gabariyi, yüksekliği geçmeyecek şekilde güçlendirme yapabilmenin önünü açıyoruz. Belediyeler güçlendirme ruhsatı verecek. Bu da kentsel dönüşümde bir milat olacak.
Belediyelerin tapu sorgulanmasını engelleyecek genelge yayınlandığına dair haberler asılsızdır. Belediyeler ile Tapu Kadastro arasındaki evrak akışını hızlandıracak Web Tapu uygulamasına geçildi. Belediyelerin yetkileri genişletildi.
342 milyon metrekarelik Kanal İstanbul alanı içinde, yabancı gerçek ve yabancı sermayeli şirketlere ilişkin 603 bin metrekarelik taşınmaz hareketliliği oldu. Bu toplam alanın binde 17’sidir. Arsaların yabancılar lehine el değiştirdiği iddiaları asılsızdır.
İmar planlarında ‘serbest yükseklik’ tanımının kaldırılarak, her bölgenin kendi koşullarına göre bir kat sınırı belirleneceğini anlatan Kurum, “Böylelikle Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da belirttiği gibi yatay mimarinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmanın temelleri atılmış oluyor” dedi. 7 Temmuz 2021’e kadar imar planları buna göre düzenlenecek, aksi hâlde ruhsat verilmeyecek.