Batmak değil üretmek istiyoruz

13:1025/05/2024, Cumartesi
Yeni Şafak
Paslanmaz çelik kullanıcı sektöründe maliyet endişesi
Paslanmaz çelik kullanıcı sektöründe maliyet endişesi

Paslanmaz çelik sektöründeki vergi tartışmaları büyüyor. 10 sektörden yaklaşık 42 bin işletmeyi temsil eden sivil toplum örgütleri yayınladıkları ortak bildiride verginin; ihracatı ve yatırımı zorlaştırdığını duyurdu. Sektör temsilcileri, “Batmak değil, üretmek istiyoruz” mesajıyla kamuoyuna seslendi.

Ülkemizde yeterli kapasitesinin olmadığı ve ana girdisi de büyük bir oranda ithal olan paslanmaz çelik ürünlerde artan vergi oranlarına yönelik özellikle imalat sanayiindeki endişeler devam ediyor.


Soğuk paslanmaz çelik üreticisi POSCO ASSAN TST’nin hafta başındaki iddialarına yanıt veren ve sorunlarını dile getiren sektör temsilcileri “Batmak değil, üretmek istiyoruz” mesajıyla kamuoyuna seslendi. İstanbul'daki açıklanan bildiride, Çin, Endonezya ve Tayvan menşeli paslanmaz çelik ürünlerine yönelik yüzde 20 vergi talebi eleştirildi. 10 sektörden Sivil Toplum Örgütleri’nin temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 650 bin ton/yıl soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik tüketimine karşın ilgili firmanın ancak 200 bin ton/yıl gibi ülke ihtiyacını karşılamaktan çok uzak bir kapasiteye sahip olduğu bilgisi paylaşıldı.


FİRMALARI ZORA SOKAR

Soruşturma neticesinde çıkabilecek olası bir önlem tüm imalat sektörlerini daha da zora sokacak bir gelişme olarak değerlendirildi. Paslanmaz çelik ürünlerinde tek bir firmanın kısıtlı kapasitesi nedeniyle ülke ihtiyacının yüzde 70’inin ithalat yoluyla karşılanmasının zorunlu olduğu da kaydedildi. Bildiride, yüksek gümrük vergisi uygulamasından avantaj sağlayan tek firmanın 400 kişilik istihdamına karşın, bu süreçten olumsuz etkilenen yaklaşık 42 bin 049 işletmenin 829 bin 433 kişiye ekmek kapısı olduğu açıklandı.


İHRACAT İÇİN STRATEJİK

Türkiye’de paslanmaz çelik işleyen ve kullanan firmaların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının ortak imzasıyla yayınlanan bildiride, paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisi oranlarının artırılması neticesinde ham madde maliyetlerinin artacak olmasından dolayı istihdam ve ciro kaybının yanı sıra ihracat pazarlarında rekabet güçlerinin azalacağı ifade edildi. Soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisi oranı 30 Ekim 2013 tarihinde yüzde 2’den yüzde 8’e, 31 Aralık 2015 tarihinde yüzde 8’den yüzde 10’a, 31 Aralık 2019 tarihinde yüzde 10’dan yüzde 12’ye yükseltilmişti. 31 Aralık 2023 tarihinde söz konusu paslanmaz çelik ürünleri için gümrük vergisi oranı yeniden yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltildi. Bu gelişme, paslanmaz çelik kullanan birçok sektörde maliyet artışına neden olduğu için tepkiyle karşılanmıştı.


FABRİKAYI BİZ SATIN ALALIM

  • Vergi artışı isteyen işletmenin “Zarar ediyoruz, bu gidişle, fabrikayı kapatacağız” şeklindeki açıklamalarına karşı TUSİD Başkanı Bekir Topuz toplantıda söz alarak şunları söyledi: “Biz hiçbir üretim tesisinin kapanmasını istemiyoruz. Gerekirse fabrikayı biz satın alır, 6 ayda kara geçiririz.” Açıklamada ayrıca, sektörde ikinci bir firmanın yer aldığı ve 90 bin tonluk kapasitesini 180 bine tona çıkarmak için 250 milyon dolarlık yatırım yaptığı belirtildi. Bu firmanın vergiyle sorunu olmadığı vurgulanarak, “Diğer şirketin yönetimsel sorunları olduğunu düşünüyoruz” denildi.

10 FARKLI SEKTÖR TEMSİLCİSİNDEN ORTAK ÇAĞRI

  • Paslanmaz çelik kullanan sektörlerin ortak bildiri yayınlandığı basın toplantısında; Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu (EVFED) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, Gelişen Ev ve Yaşam Eşyaları Markaları Derneği (GEEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çığır Şahin, Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği (KESİD) Genel Sekreteri Bülent Durlanık, Paslanmaz Çelik Derneği (PASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Sarıtaş, Paslanmaz Sanayi ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı A. Arslan Küçükemre, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Genel Sekreteri Ayşe Keskinkılıç, Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Öksüz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Züccaciye Komitesi Başkanı Murat Kolbaşı hazır bulundu.
#iş dünyası
#Çelik Sektörü
#ihracat
#ekonomi