Ülkemizde yeterli kapasitesinin olmadığı ve ana girdisi de büyük bir oranda ithal olan paslanmaz çelik ürünlerde artan vergi oranlarına yönelik özellikle imalat sanayiindeki endişeler devam ediyor.
Soğuk paslanmaz çelik üreticisi POSCO ASSAN TST’nin hafta başındaki iddialarına yanıt veren ve sorunlarını dile getiren sektör temsilcileri “Batmak değil, üretmek istiyoruz” mesajıyla kamuoyuna seslendi. İstanbul'daki açıklanan bildiride, Çin, Endonezya ve Tayvan menşeli paslanmaz çelik ürünlerine yönelik yüzde 20 vergi talebi eleştirildi. 10 sektörden Sivil Toplum Örgütleri’nin temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 650 bin ton/yıl soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik tüketimine karşın ilgili firmanın ancak 200 bin ton/yıl gibi ülke ihtiyacını karşılamaktan çok uzak bir kapasiteye sahip olduğu bilgisi paylaşıldı.
Soruşturma neticesinde çıkabilecek olası bir önlem tüm imalat sektörlerini daha da zora sokacak bir gelişme olarak değerlendirildi. Paslanmaz çelik ürünlerinde tek bir firmanın kısıtlı kapasitesi nedeniyle ülke ihtiyacının yüzde 70’inin ithalat yoluyla karşılanmasının zorunlu olduğu da kaydedildi. Bildiride, yüksek gümrük vergisi uygulamasından avantaj sağlayan tek firmanın 400 kişilik istihdamına karşın, bu süreçten olumsuz etkilenen yaklaşık 42 bin 049 işletmenin 829 bin 433 kişiye ekmek kapısı olduğu açıklandı.
Türkiye’de paslanmaz çelik işleyen ve kullanan firmaların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının ortak imzasıyla yayınlanan bildiride, paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisi oranlarının artırılması neticesinde ham madde maliyetlerinin artacak olmasından dolayı istihdam ve ciro kaybının yanı sıra ihracat pazarlarında rekabet güçlerinin azalacağı ifade edildi. Soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisi oranı 30 Ekim 2013 tarihinde yüzde 2’den yüzde 8’e, 31 Aralık 2015 tarihinde yüzde 8’den yüzde 10’a, 31 Aralık 2019 tarihinde yüzde 10’dan yüzde 12’ye yükseltilmişti. 31 Aralık 2023 tarihinde söz konusu paslanmaz çelik ürünleri için gümrük vergisi oranı yeniden yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltildi. Bu gelişme, paslanmaz çelik kullanan birçok sektörde maliyet artışına neden olduğu için tepkiyle karşılanmıştı.