Bakanlıktan duvar talimatı!

Kenan Biter
10:4325/04/2019, Perşembe
G: 26/04/2019, Cuma
Yeni Şafak
İstanbul Kağıthane'de istinat duvarı çöken inşaatın havadan görüntüsü.
İstanbul Kağıthane'de istinat duvarı çöken inşaatın havadan görüntüsü.

3 ay içerisinde 8 farklı noktada çöken istinat duvarlarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Son olarak İstanbul Kağıthane'de göçen ve iki binanın da yıkılmasına yol açan istinat duvarının ardından İstanbul Valiliği'ne talimat verildi. İstanbul genelindeki inşası başlamış veya durmuş olan tüm inşaatların istinat duvarları incelenecek ve riskli görülenler bakanlık ile paylaşılarak müdahale edilecek.

İstanbul Kağıthane'de geçtiğimiz günlerde göçen istinat duvarının ardından biri olay sonrası diğeri ise kontrollü bir şekilde iki bina oluşan toprak kaymasının ardından yıkıldı.

Yaşanan olayda can kaybı olmaması en büyük teselli olurken yıkıma neden olan istinat duvarlarının durumu yeniden gündeme geldi.

3 AYDA 8 İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

Son 3 ay içerisinde 8 farklı bölgede inşaat kazıları sonrası yapılan istinat duvarlarında çökme hadiseleri yaşandı. En büyük maddi kayıp ise son hadisenin yaşandığı Kağıthane'de meydana geldi.


İKİ YILDIR BEKLİYOR

Biri olay anında diğeri ise kontrollü iki binanın yıkımının gerçekleştiği olay sonrası duvarın bir inşaat firması tarafından 2 yıl önce temeli açılan ve o tarihten itibaren her hangi bir çalışma yapılmayan inşaata ait olduğu belirtildi.


DUVAR TALİMATI

Bakanlık İstanbul Kağıthane'deki son olay sonrasında Valiliğe il genelinde başlamış ama devam etmeyen tüm projelerin istinat duvarlarının tespitinin yapılması yönünde talimat verdi.

RİSKLİ OLANLAR TESPİT EDECEK

İstanbul Valiliği il genelinde bu yönde risk teşkil eden tüm istinat duvarlarının bilgisini bakanlık ile paylaşacak. Bakanlık ise çökme riski bulunan alanları tespit ederek her hangi bir olumsuzluk olmadan gerek adımları atarak önlem alacak.


1 YILI GEÇMİŞSE DİKKAT!

İstinat duvarı yapılırken birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Duvar arkasında bulunan zeminden gelen suların duvarın zeminine sızmadan dışarı akması için özellikle birden fazla kanal yapılması gerekiyor. Temelin kayma yüzeyinin altına indirilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar,
istinat duvarının genelde 1 yıllığına yapıldığını bu zaman dilimini geçmesinin ardından duvarın kendini yavaş yavaş bırakabileceğini belirtiyor.
#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
#İstinat duvarı
#Kağıthane
#Göçük
#Murat kurum
#Kenan Biter