Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bloomberg'e yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bankaların kredi faizlerinin yüksekliği ve kredi kullandırmada 'tutucu davrandıkları' yönündeki açıklamalarının anımsatılması üzerine, "Hakikaten bu kronik bir sıkıntı haline geldi. Türkiye’de yatırımı, üreticiyi cesaretlendirmeyen; ticaret yapıp belli stoğu elinde tutmak zorunda olanların maliyetlerini yukarı çıkaran faiz oranlarına rağmen, bir Türk mucizesini takip ediyoruz şu anda" dedi.
"Türkiye şaha kalkacakken, özel sektör eliyle üretimle büyüme şeklinde bir dinamizmi görüp, bunun önünde kazıkla çakılmış gibi faizlerden dolayı elimizin ayağımızın bağlı olmasını Türkiye haketmiyor" ifadelerini kullanan Zeybekci, bu konuda özel sektör, bankalar ve kamunun bir çalışma yapması gerektiğini söyledi.
Bu konuda atılabilecek adımların Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) ele alınabileceğini belirten Zeybekci, "Belki daha geniş çerçeve içinde Bankalar Birliği ile bütün banka yönetimleriyle, Merkez Bankası ile konuşmak lazım. Bakın piyasalar istiyor talep ediyor, yatırım yapmak istiyor, üretim, ihracat yapmak istiyor" diye konuştu.
Bakan Zeybekci, dolar kurundaki gerilemeyle ilgili olarak da "3.40’lar seviyesini biz net söyledik. TL’nin döviz karşısındaki değeriyle ilgili negatif söylem içinde olanlar, sadece gönüllerinden geçeni söylediler. Kur bizim kabul edebileceğimiz bir seyir izliyor şu anda" dedi.
Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yılın sonunda yüzde 14.53 düzeyinde bulunan ortalama ticari kredi faiz oranı, bu yılın ocak ayında yüzde 13.25'e gerilese de ocak ortasından itibaren yükselişe geçti. Temmuzda yüzde 17'nin üzerini gören ticari kredi faiz oranı, geçen ay yüzde 15.7 seviyesine geriledi. Ticari kredi faiz oranı, son iki haftalık dönemde tekrar yüzde 17'yi aşarak bu ay itibarıyla yüzde 17.29 ile Mart 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Bankalarca açılan ticari kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları, son 8 aylık süreçte 275 baz puan artış gösterdi.
Söz konusu dönemde konut kredisi faiz oranı yüzde 11.4'ten yüzde 12.9'a, taşıt kredisi faiz oranı yüzde 13.3'ten yüzde 16.3'e ve ihtiyaç kredisi faiz oranı da yüzde 16.1'den yüzde 18.3'e çıktı. Böylece son 8 aylık dönemde faizler, konut kredilerinde 150 baz puan, ihtiyaç kredilerinde 240 baz puan ve taşıt kredilerinde 300 baz puan arttı.
Geçen yılın sonunda yüzde 8.52 seviyesinde bulunan 1 ay vadeli TL mevduat faiz oranı da 1 Eylül itibarıyla 10.82'ye yükseldi.