Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, paralel yapı bağlantılı şirketlerin tüzel kişiliğine dikkat çekerek, “O şirketlerin çok yanlış noktaya geldiğini zannetmiyorum. Üzerine gidilen şey A ya da B şirketi değil, Ahmet ya da Mehmet. Zaten el koyma, millileştirme, devletleştirme yok” dedi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında paralel yapıyla bağlantılı şirketler ve darbe girişimi sonrası ekonomide alınan önlemleri değerlendirdi. Bakan Zeybekci, “Şirketlerin bir tüzel kişiliği var. O şirketlerin de çok yanlış noktaya geldiğini zannetmiyorum. Yapılanlar kişisel. Üzerine gidilen şey A ya da B şirketi değil, Ahmet ya da Mehmet'tir. Çalışanlarda mağduriyet oluşturacak adımlarda hassas olmak lazım. Zaten el koyma, millileştirme, devletleştirme yok. Bu şirketler Türkiye'nin varlığı ve değerleri" dedi.
Zeybekci, ordudaki yeniden yapılanma çalışmalarını da değerlendirirken, birçok modern ülkede Harp Okulu olmadığını söyledi. Zeybekci, üniversite bitiren psikoloğun, öğretmenin ya da tarihçinin de subay olması gerektiğini belirterek, “Böylece, sistem daha halkla iç içe olur. TBMM'de Sahil Güvenlik Komutanlığı ne yapıyor, biri bana açıklasın. Devlet içinde devlete ne gerek var. Zırhlı birlikler Ankara'nın göbeğinde ne işe yarar. General olmak için kurmay olmak, Harp Akademisi mezunu olmak, yok böyle bir şey kardeşim" diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Varlık Yönetim Fonu'na ilişkin de bilgi verdi. Zeybekci, “Çalışmalar bizim bakanlığımız tarafından yürütülüyor. Kendi kontrolümüzde milli bir finans kaynağı ile kalkınmamızı ve büyümemizi gerçekleştirmemiz lazım. Adı, Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu. Türkiye'nin değerlendirilmeyen tüm yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, mevcudundaki tüm varlıkları, gayri nakdi ve gayri menkul tüm varlıkları nakde çevrilerek oluşturulacak. G20'de böyle fonu olmayan tek ülkeyiz. Fon için ilk etapta 200 milyar dolar civarında rakam söz konusu. Yaz bitmeden bu oluşacak" dedi.
Zeybekci, fonun, kamu için kullanılmayacağını belirterek, “Stratejik projeler için kullanılacak. Yurtdışındaki stratejik hedefler için kullanılacak. Hedef ülkeler ve kültür coğrafyasındaki proje için kullanılacak. Kanal İstanbul ya da 3. köprü gibi devasa projeleri finanse ederken, tulumbaya ilk konan sular bu fondan gelecek. Dalgalanmalarda güvence merkezi olacak. Kamu borçlanmalarını yönlendirecek. Özel şirketlerin borçlanma ihtiyacında yön gösterici olacak" diye konuştu.
Nihat Zeybekci, darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin yurt dışında tanıtımı için başlatılacak kampanyanın detaylarını da anlattı. Darbe görüntülerinin, faizden nemalanan bazı gruplar tarafından yurtdışındaki bazı televizyonlarda gösterildiğini belirterek, yürütülen bu güçlü lobiye karşılık, kendilerinin de karşı atılıma geçeceğini söyledi. Habertürk'ün haberine göre, başlatılacak kampanyada, Türkiye'nin, “dostlarının ağzından" anlatılacağını belirten Zeybekci, “Türkiye'ye ilgisi olan, Türkiye'de bulunan, Türkiye'de yatırımı bulunan, buraya ihracat yapan, Japon firmalarının Türkiye'deki temsilcileri ya da oradaki CEO'ları dahil olacak. Koreli firmaların buradaki ve oradaki CEO'ları, Kuveyt, Suudi, Alman, İtalyan, İngiliz, İspanyol, Fransız ve Amerikalı CEO'lar, kendi ülkelerinde bizi anlatacaklar" dedi. Zeybekci, kampanya için hazırlanan afişlerin 24 ülkede gösterileceğini kaydederken, bu afişlerin, TV spotları, metro, havalimanlarında, billboard'larda ve gazetelerin arka sayfasında tam sayfa olarak yer alacağını anlattı.
Zeybekci, kampanya sloganının da “Discover My Turkey Story" ve “Türkiye hikâyemizi keşfedin" olacağını açıkladı. Zeybekci, Mercedes'ten, Philip Morris'e kadar pek çok firmanın kapsamda olacağını ifade etti. Zeybekci, daha sonra bu 24 ülkeyi ziyaret edeceklerini belirterek, o ülkelerde Türkiye sempozyumları yapacaklarını ve yabancı gazetecilerin Türkiye'ye çağrılacağını kaydetti. Zeybekci, bu yoğun kampanya sürecinin 1 ay süreceğini ifade etti.