Babayiğit olmasa da yaparız

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:0024/09/2016, Cumartesi
G: 23/09/2016, Cuma
Yeni Şafak

Hükümet, vaat ettiği anahtar teslimi fabrakayı özel sektöre yaptıracak. Girişimcinin fabrika talebini illerdeki kalkınma ajansı ve il müdürlükleri değerlenidip Ankara’a sunacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, onay alan fabrikayı ihale yöntemiyle inşaat firmalarına yaptırılacağını belirtti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayicinin yatırım planlarından, bu planlamalarda ortaya çıkan sorunlara kadar bakanlık olarak kendilerinin izleyeceğini söyledi. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile bir araya gelen Özlü, akan Özlü, önceki gece de Başbakan Binali Yıldırım ile bu konuda bir toplantı yaptıklarını dile getirerek, “Hangi sanayicimizin sorunu varsa bize gelsin biz koordine edeceğiz. Çünkü sistemde sanayicinin ve girişimcinin sorunları var" dedi.



ONAY SÜREÇLERİ SADELEŞİYOR


Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'ndan OSB'lerdeki parsel taleplere kadar yatırımların onay süreçlerini sadeleştirmek için çalıştıklarını anlatan Özlü, şu bilgileri verdi: "Bize gelsin diğer bakanlıklarla daha rahat koordine ederiz. Bu bizim diğer bakanlıkların yetkisini almak anlamında değildir. Sanayi bakanlığı olarak sanayicilerin yatırımlarından sorumlu olduğumuz için sorunlarını da biz çözmek istiyoruz. Maliye, Çevre, Ekonomi, Kalkınma bakanlıklarında tek tek dolaşmasına gerek yok. Bize gelsin biz onun adına bu bakanlıklarda yapılması gereken işlemlerini takip edeceğiz."



ÜRETİM REFORMU PAKETİ GELİYOR


Çalışmaları tamamlanarak 700 kadar sanayici ve sanayi odası gibi paydaşların görüşüne açılan Üretim Reformu Paketi konusunda onlardan geri dönüşler tamamlandıktan sonra yılsonu TBMM'ye taslağın sunulacağını belirten Özlü, “Bu ay sonuna kadar görüşleri toplayacağız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) değerlendireceğiz. Şu aşamada üretimle ilgili herkes taslağımızı incelesin" önerisinde bulundu.



ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ İZNİ


Özel teşebbüsün özel endüstri bölgeleri kurmasının önünü açacaklarını da anlatan Özlü, şunları anlattı: "Yatırımcı bunu yapabilecek. OSB'lerdeki yatırımcılardan emlak vergisi alınmaması da taslakta var. Üreticinin sanayicinin önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen bir düzenleme. Ayrıca sistemi dönüştürmede kolaylık sağlanması için bir şirket kurulacak."




OTODA HEDEF YERLİ MARKA


Yerli otomobil üretimi için 'babayiğit' beklentilerine yönelik bir soruya da Bakan Özlü şöyle cevap verdi: “Babayiğit beklemiyoruz. Çalışıyoruz. Dünyanın her yerinde otomotiv tasarımlarına bakıldığında başlangıçta devletin desteği ve yönlendirmesi vardır. Sonradan el çekmiştir devlet. Volkswagen'de bile devlet desteği başlangıçta var. Küresel bir başarıyı da hedeflemeliyiz. Yerli marka bir otomobil hedefliyoruz. Yerli otomobil değil. Türkiye'de üretilen otomobiller var. 1.5 milyon rakamına ulaşılması hedefleniyor. 21 milyar dolarlık cirosu vardı geçen yıl sektörün. Otomobil yapmak ticari bir konudur."



TÜBİTAK'TA YAPISAL DÖNÜŞÜM OLACAK


Bakan Faruk Özlü; kriptolu telefonlarla dinlemeleri yapan FETÖ mensuplarının TÜBİTAK'tan atılması için yapılan çalışmaları da anlattı. Özlü, “Çalışmada epey mesafe aldık. Sayın başbakana arz ettikten sonra belki kendileri açıklamayı uygun bulur. Yapısal bir dönüşümle TÜBİTAK uygulamacı ve teknoloji ürettiren bir kuruluş olacak” dedi. Bakanlığa bağlı TÜBİTAK ve KOSGEB desteklerinde bu yıl bir sıkıntı yaşanmadığını anlatan Özlü, TÜBİTAK'ın 3 milyar lira, KOSGEB'in de 1 milyar lira destekleme bütçesi olduğunu belirtti. Özlü, FETÖ soruşturmaları çerçevesinde TÜBİTAK ve KOSGEB'deki çalışanlarla ilgili soruşturmalarda sadece eski yöneticilerin değil, hakkında veri olan herkesi kapsayan bir soruşturmanın sürdüğünü ifade etti.



Anahtar teslimi fabrika özele yaptırılacak


Bakan Faruk Özlü, sanayiciye anahtar teslim fabrika ile ilgili izlenecek yöntemi de anlattı. Özlü, “Yatırımcı, önce hangi ilde yatırım yapacaksa o yatırımı ve ili belirleyecek. O ildeki valiliğe başvuracak. O ilde kalkınma ajansları ve bizim sanayi il müdürlükleri değerlendirecek. Değerlendirme sonucu Ankara'ya bize gönderecek. Ankara'da proje onaylandıktan sonra anahtar teslimi fabrikayı yapacağız” dedi. Yatırımcı hangi ilde istiyorsa fabrikayı oradaki özel sektöre yaptıracaklarını dile getiren Özlü, “Biz özel sektöre bu inşaatı yaptıracağız. Bu inşaat bittikten sonra yatırımcıya ucuz bir rakamla kiralayacağız” dedi



#OSB
#Yerli araba
#Faruk Özlü

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.