Asgari ücrette zam pazarlığı başladı. İşçi kesimi, asgari ücretin enflasyonun üzerinde zam almasını beklerken işveren tarafı, "Asgari ücretteki artış oranının belirlenmesinde enflasyon verileri dışında, verimlilik artışı, işsizlik oranları, küresel ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler ve rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenlerin de dikkate alınmasını istiyoruz" dedi. Asgari ücret zammı enflasyonun üzerinde mi olacak? Asgari ücrette neler oluyor? İşte asgari ücretle ilgili son gelişmeler.
2018'in asgari ücretini belirlemek üzere toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. TİSK Genel Sekreteri Genel Sekreteri Akansel Koç, dün işveren olarak taleplerini sundu.
Koç, asgari ücretin ücret seviyelerinin ilk basamağı olduğunu söyleyerek, "Bu basamağın yükseltilmesi istihdama erişimi zorlaştırır. İlk basamak, çalışanların bir sonraki basamağa ulaşması için ihtiyaçları olan yeteneği ve deneyimi sağlamakta ve böylece daha iyi bir hayat için diğer basamakların yolunu açmaktadır" dedi.
ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 48 ZAM
"Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak sorumluluğumuzdur" diyen Koç, "Hepiniz biliyorsunuz, asgari ücret 1 Ocak 2016 tarihinde yüzde 30 arttı. Son iki yıllık birikimli asgari ücret zammı yüzde 48 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, enflasyon artışı yüzde 18 oldu. Özetle; son iki yıllık dönemde asgari ücretteki artış, enflasyon oranının neredeyse 3 katına ulaştı" şeklinde konuştu.
ASGARİ ÜCRETE İŞVERENİN İSTEKLERİ
Koç, işveren kesiminin taleplerini şöyle sundu:
2018 yılı için asgari ücret desteğinin sürdürülmesini ve toplu iş sözleşmeli işyerlerinde uygulanan desteğin kapsamının genişletilmesini,
•% 2 İşsizlik sigortası işveren payının 2018 yılında alınmaması
•2018 yılı asgari ücretinin altışar aylık dönemler itibariyle belirlenmesini,
•Artış oranının belirlenmesinde enflasyon verileri dışında, verimlilik artışı, işsizlik oranları, küresel ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler ve rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenlerin de dikkate alınmasını istiyoruz.