Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte asgari ücret tartışmaları da başladı. Geçtiğimiz yıl yapılan yüzde 30'luk zam çok konuşulmuş; asgari ücret net 1.300 liraya çıkartılmıştı. Bu yıl toplanacak Asgari Ücret Komisyonu'nda yine sıkı pazarlıklar olacak. Masaya hem işçi hem işveren hem de hükümetin teklifleri gelecek ve bir orta yol bulunacak.
İşverenler pazarlıklar için 2016 yılı asgari ücretinin bin 300 liraya çıkmasını yüksek bulup, ekonomik gelişmeleri gerekçe göstererek 'Sıfır zam' talep ediyor. Sendikalardan Türk-İş, asgari ücretin bin 600 lira olmasını talep ederken, DİSK "2 bin lira olmalı" diyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Kaşıkla verip kepçeyle alan olmadık" diyerek asgari ücreti daha iyi yapma gayretlerinin olduğunu açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, "Yapabileceğimizin en iyisini yapacağız. Aralık sonunda hayırlı bir karar verilir" demişti. Türk-İş'in bin 600 TL'lik asgari ücret açıklamasına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ekonominin realitelerini unutmamak lazım" diye yanıt vermişti.
Eğer bin 600 liralık teklif kabul edilirse brüt asgari ücret 2 bin 50 liraya yaklaşacak. Bin 300 liralık asgari ücrette ise brüt rakam bin 647 lira, SGK primi ise 230 lira 58 kuruş olacak. İşsizlik maaşı bu rakam kabul edildiğinde en düşük 820 liraya yükselirken, yüksek maaş alanların işsizlik ödeneği ise 1.317 liradan, 1.640 liraya kadar çıkabilecek. Bu durumda AGİ 152 lira olacak. Bin 600 liralık teklifle SGK primi 294 lira olacak. Bin 400 liralık bir asgari ücret olduğu var sayılırsa brütte bu rakam bin 773 lira, SGK primi ise 248 lira 22 kuruş olacak. AGİ ise 132 lira 97 kuruşa çıkacak
İşveren kesimi de 50 liralık bir artış teklifi hazırlayarak 1.350 lira önerisini sunacak. Hükümetin ise bunların ortasında 1.400 liralık bir rakam ortaya koyacağı belirtiliyor.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)'nun hazırladığı çalışma raporunda asgari ücret ve işgücü maliyetlerine ayrı bir bölüm ayrıldı. 2016 yılında asgari ücretin yüzde 30 artırıldığı belirtilen bu bölümde, artış oranının çalışma barışını ve toplumsal iş sözleşmesi düzenini de olumsuz etkilediği vurgulandı.
TİSK, "Tüketici enflasyonu yüzde 8.8, üretici enflasyonu yüzde 5.7 iken, yüzde 30 artırılan asgari ücret işletmeleri sarstı. Maliyetlerdeki genel yükseliş ve karlılıktaki azalış dikkate alınarak 2017 yılında asgari ücret artışı yapılmamalıdır" açıklamasını da yaptı. TİSK 2016 yılının Ocak ayında yaptığı çalışmada, "2016'da Türkiye'deki aylık brüt asgari ücret düzeyi 947 Euro'ya yükselerek 16 Avrupa Ülkesini geçti" sonucu çıkmıştı.
DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından hazırlanan raporda ise " 'Asgari ücret çok arttı' iddiaları bir yana, emeğin milli gelirdeki payı, asgari ücretin işverenlere toplam maliyeti ve işgücü maliyeti düşüyor. Öte yandan düşük gelirlilerin yaşama koşulları iyileşmiyor. Asgari ücretin diğer ülkelere göre yüksek olduğu iddiası da gerçeği yansıtmıyor. Hem asgari ücret hem de saat ücretleri açısından Türkiye, OECD ve AB ortalamalarının çok altında bir düzeyde bulunuyor" yazıldı.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da, "Tük-İş olarak makul bir talebimiz var, oda asgari ücretin bin 600 TL olması. Bu süper bir rakam veya muazzam bir rakam değil. Ülke şartlarında bize uygun bir rakamdır" demişti.
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma-İş Genel Başkanı Mustafa Toruntay da asgari ücretin çalışanların huzur ve refah içerisinde yaşayacağı bir seviyeye çıkartılmasının önemli olduğunu söyledi. Komisyonda işçileri temsil edecek olan Türk-İş'in toplantıdan önce Hak-İş ve DİSK ile istişarede bulunmasının gerekliliğine değinen Toruntay, "Asgari ücret gibi milyonlarca çalışanı ilgilendiren böyle önemli bir konuda istişare edilmiyor. Komisyonda işçileri temsil edenler, Hak-İş ve DİSK ile istişare edebilseydi, masaya elleri daha güçlü oturabilirdi."