US Energy Information Administration’un Türkiye’ye yönelik iddiaları kapsayan Şubat- Haziran 2011 raporuna göre, AB ülkeleri İran’dan günde 450 bin varil petrol ithal etti. Çin 543 bin varil petrol ile ilk sırada yer aldı. Japonya 341 bin, Hindistan 328 bin, Güney Kore 244 bin ve Türkiye 183 bin varil petrol ithal etmiş.
Türkiye’yi siyasi ve ekonomik olarak sözde hizaya getirmeyi amaçlayan ABD merkezli Zarrab davasında ortaya atılan iddialara kamuoyunun farklı kesimlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Gerek İran’a yönelik farklı ambargo dönemlerinde gerekse Türkiye’ye yönelik iddiaları kapsayan 2011 sürecinde ülkeye yaptırımların yine Batılı şirketler tarafından delindiği dikkat çekti.
US Energy Information Administration isimli kurumun Şubat -Haziran 2011 dönemini kapsayan raporuna göre, Çin günde 543 bin varil petrolü İran'dan ithal etmiş. Avrupa Birliği (AB) 450 bin varil petrol ithalatı yapmış. Japonya 341 bin, Hindistan 328 bin, Güney Kore 244 bin ve Türkiye 183 bin varil petrol ithalatı gerçekleştirmiş. Raporda AB ülkelerine de yer verilirken, yine aynı zaman diliminde İtalya 183 bin varili İran'dan almış. Sadece bu veriler bile İran'a uygulanan ambargonun farklı şirketlerce delindiğinin en önemli kanıtı olarak yorumlandı.
ABD, kendi firmalarının İran ile yaptığı ticareti görmezden geldiği eleştirileri de ön plana çıktı.
Önceki gün Zarrab’ın sözde ifadelerinde işlemlerin HSBC üzerinden gerçekleştirildiğine ilişkin ifadelerinin Zarrab'ın avukatı uyumsuzluk nedeniyle itirazını dile getirmesi yani susturulmaya çalışılması dikkat çekti.
Zarrab’ın İran’la yaptığı ticareti gerekçe gösterip, Türkiye’yi karalamaya çalışan ABD, kendi firmalarının İran’la alışverişini görmezden geliyor. Dünyada İran’a en çok mal satan firmalar ABD’li Bunga ve Cargill. Bezner şekilde, önceki yıllarda basın yayın organlarında Citibank, Deutche Bank, Merrill Lync, Standart Chartered gibi bankaların da aralarında bulunduğu birçok bankanın son 10 yılda İran ile değeri 20 milyar doları bulan doğrudan 25 bin işlem yaptığı iddiları yöneltildi. İlgili şirketler konusunda ciddi iddialar ve belgeler söz konusu iken ABD ve AB başta olmak üzere ilgili ülkelerde araştırma yapılmaması dikkat çekti.
US Energy Information Administration raporuna göre, İran'a ambargo petrol ithalatı yoluyla farklı ülkelerce defalarca delinmiş. Çin günde 543 bin varil petrol ile ilk sırada yer alırken, AB, 450 bin varil petrol ithalatı yapmış. AB ülkeleri arasında İtalya 183 bin varil yani Türkiye’nin miktarı kadar petrolü İran’dan almış. İkinci İspanya 137, Üçüncü Fransa 49 bin petrol ithal etmiş.
- VAKIFBANK’TAN YALANLAMA
- Zarrab’ın ismi geçen firmalardan açıklama ve yalanlama geldi. Vakıfbank, önceki gün kurum olarak adlarının geçmesine ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Bankamızın ABD’de görülen söz konusu davada bahsi geçen süreçlerin hiçbir yerinde, hiçbir zaman ve hiçbir şekilde ilgisi ve dahli olmamıştır. VakıfBank, her zaman gerek yasalara ve ilgili mevzuata, gerekse uluslararası düzenlemelere ve kurallara uygun hareket etmiştir."
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, ABD’deki dava ile ilgili olarak, “Bu çok net bir şekilde kişilerin de üstünde Türkiye’ye karşı yürütülen siyasi ve ekonomik operasyonların bir parçasıdır. Bu resmi bütünü ile görmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
- ZİRAAT BANKASI CEVAP VERDİ
- Ziraat Bankası yetkilisi, Ziraat Bankası’nın Türk ve İran uyruklu altın taciri Reza Zarrab’ın ABD’de görülen mahkemede jüri üyelerine verdiği ifadede bankanın adının geçtiği sözlerini yalanladı. Bir haber ajansına konuşan banka yetkilisi, “Ziraat Bankası uluslararası regülasyonlara uyan bir bankadır” dedi.