Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin kendi devlerini yaratması" olarak tanımladığı ve ithalatı yüksek sektörlere dönük olan proje bazlı teşvik sistemindeki toplam 80 milyar liralık yatırım projelerine ilişkin kararların ay sonuna kadar Bakanlar Kurulu'nda çıkarmayı planladıklarını söyledi.
Bakan Zeybekci, bu teşvikler kapsamında 20 farklı firma farklı projeler için yapılan görüşmelerin son aşamada olduğunu vurguladı ancak projeler ve yapacak şirketler hakkında bilgi vermedi.
Sağlanacak teşvikleri gelir vergisi, kurumlar vergisinin 10 yıl süreyle tatil edilmesi, sigorta prim desteği, işçi ve işveren stopaj desteği, finansmanda faiz desteği, yatırım yeri ve altyapı desteği olarak sıralayan Zeybekci, bu yatırımlarla ithalatın 2019'dan itibaren yıllık 6-7 milyar dolar azalacağını söyledi.
Yatırımların kademeli olarak tamamlanması öngörülüyor.
80 MİLYAR LİRALIK YATIRIMLA DEV KATKI
Zeybekci, "Bu yılın sonuna doğru yatırımların ilk bölümleri de devreye girmeye başlayacak ve ekonomiye ilk etkilerini de bu yıl göreceğiz. Ancak asıl etkiyi 2019'da çok daha net görmeye başlarız. 80 milyar TL'lik yatırımın tamamı bittiğinde toplamda ithalatımızda (yıllık) 6-7 milyar dolar katkı bekliyoruz. Bunun yanı sıra ihracat tarafına da katkı olacak" dedi ve ekledi:
Türkiye proje bazlı yatırım teşvik sistemi ile ilk yatırım değeri yüksek olduğu için hayata geçirilmesi nispeten zor olan, aynı zamanda Türkiye'nin yüksek ithalat gerçekleştirdiği sektörlerde büyük yatırımları hayata geçirmek için Bakanlar Kurulu'na ucu açık destek sağlama hakkı 2017'de tanındı.
7 SEKTÖR BELİRLENDİ
"Gerek cari açık verdiğimiz gerekse teknoloji transferine ihtiyaç duyduğumuz alanlarda kendi devlerimizi yaratmak anlamında proje bazlı teşvik sistemine ihtiyacımız vardı" diyen Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yedi ayrı sektör belirledik. Türkiye en çok cari açığı ulaştırma, sağlık, haberleşme, enerji, metalurji, petrokimya, tarım teknolojileri alanlarında veriyor. Aynı zamanda teknoloji anlamında da Türkiye bu alanlarda açık veriyor. Buralarda hükümet olarak aldığımız yetki de yatırımcıyı her şeyi konuşabilme her türlü teşviki pazarlık edebilmedir.
Zeybekci, teşviklere başvuran şirketlerin yerli yabancı ayrımına ilişkin bir soruya ise "Amiral şirketler Türk şirketleri ama bunları yurtdışı ortaklı da katılıyorlar" dedi. Zeybekci, mevcut teşvikleri şu anda yeterli gördüklerini ancak gerekli görülürse yeni teşvik sağlanacağını kaydetti.
Özel sektör yatırımları için verilen teşvik belgelerinde 2017'de yüzde 81 artış olduğuna işaret eden Zeybekci, "Bunun etkileri bu yıl bu yıl görülecek, yatırımların büyümeye net pozitif katkısı olacak" dedi.
İSTİHDAM KATKISI KALİFİYE OLACAK
"80 milyar lira yatırımın olduğu sektörler bizim yılda milyarlarca dolar cari açık verdiğimiz alanlar" diyen Zeybekci, "Yatırımlar devreye girmesiyle cari açığa hızla etkisi hayata geçecek. Ancak bir de istihdam tarafı var" dedi ve ekledi: