ABD Merkez Bankası (Fed) ülkenin en büyük bankalarını sermaye artırımına gitmek zorunda bırakacak düzenlemeyi onayladı. Fed'den yapılan yazılı açıklamada, Yönetim Kurulu'nun ABD'nin "küresel sistematik öneme sahip" en büyük sekiz bankasına "ek sermaye zorunluluğu" getirecek düzenlemeyi oy birliğiyle kabul ettiği bildirildi. Olası finansal krizlere karşı daha dirençli olmaları için ek sermaye zorunluluğuna tabi tutulacak sekiz bankayı, J.P. Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, Goldman Sachs, State Street ve Bank of New York Mellon oluşturuyor.
Fed Başkanı Janet Yellen, düzenlemeye ilişkin olarak, "Ek sermaye zorunluluğunun ana amacı, bankaların kendi başarısızlıklarının başkalarına yüklenecek maliyetlerini üstlenmesini zorunlu kılmak" değerlendirmesini yaptı. Düzenlemenin, bankaları daha fazla sermaye tutmak ya da küçülmek arasında bir seçim yapmak zorunda bırakacağını belirten Yellen, her iki seçimin de ABD'nin finansal istikrarını güçlendireceğini kaydetti. 1 Ocak 2016'dan başlayarak kademeli olarak yürürlüğe girecek olan yeni sermaye kuralları ve en güncel verilere göre, adı geçen bankaların sermayelerini, risk ağırlıklı varlıklarının yüzde 1 ile yüzde 4,5'i oranında artırması gerekecek. Fed'in bankalara düzenlemenin şartlarını yerine getirebilmek için tanıdığı süre ise 1 Ocak 2019'da sona erecek.
Fed'in yeni yeni sermaye kurallarını onaylamasının ardından gözler, şartları sağlamayan tek banka olan J.P. Morgan Chase'e çevrildi. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ilgili düzenleme geçen yılın Aralık ayında teklif edildiğinde, sözü edilen bankaların çoğunun hali hazırda getirilen ek sermaye zorunluluğunu karşıladığını, ancak şartı sağlamayan tek bankanın J.P. Morgan Chase olduğunu belirtmişti. Fischer'ın demecinin ardından açıklama yapan J.P. Morgan Chase Basın Sözcüsü Andrew Gray ise bankanın sermaye oranını, yeni düzenlemeye ilişkin detaylar netlik kazanana kadar artırmayacağını duyurmuştu.