Bu yıl 21’incisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), 70’i aşkın ülkeden katılan turizm sektörü temsilcilerine kapılarını açtı. Türkiye’ye yönelik yabancı turist ilgisini ortaya koyan fuar, 2017 yılında Türk turizminin eski günlere döneceğinin sinyalini verdi.
Her yıl artan katılımcı ve ziyaretçi sayısıyla turizm sektörünün büyümesine doğrudan katkı sağlayan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) 2017 dün Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde 70'i aşkın ülkeden katılan kurum ve kuruluşlara kapılarını açtı. Bu yıl 21'incisi düzenlenen fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, fuarın turizm ekonomisi ve faaliyetleri açısından önemine dikkat çekerek, “Turizm artık turizmden başka bir şey olmaya başladı. Dünyada barışın, huzurun, güvenliğin de zemini olmaya başladı. Burada bir medeniyet hamlesi gerçekleşiyor. Bugün bütün dünyada 1950'lerde 25 milyon olan turist sayısı 1 milyon 200 milyonun üzerine geçti. Bu şu demek bizim turizm destinasyonu ülkeleri olarak birbirimizle rekabet etmemize gerek yok. Önümüzdeki dönemde inşallah sizlerin de gayretleriyle 2 milyara yaklaşacak. Turizmdeki rekabet yıkıcı bir rekabet değildir, tam tersine birbirini besleyen, birbirini çoğaltan bir rekabettir” dedi.
Turizm hareketliliğinin ekonomiye yansımaları üzerinde duran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, “Kaderlerimizin beraber olduğu bir dünyada ülke ve şehir hareketliliğini arttırmak zorundayız. İnsanlar eğer evlerinde kalır, dışarı çıkmaz, harcama yapmazlarsa ekonomik daralmalar ortaya çıkar” değerlendirmesinde bulundu. Fuarın oldukça yoğun geçtiğine vurgu yapan Anı Tour Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, “İç pazarda büyük avantajlar var. Çünkü kriz fırsata dönmüş vaziyette, bu krizide Türkler kazandı” diye konuştu. Bu yıl herkesin 2-3 defa tatile gideceğine dikkati çeken Çilsal, “Sonuç olarak bu Türkler'e yaradı. Yurtdışında daralma var. Bu nedenle iç turizm canlanacak” dedi.
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 2017'de 1 milyon kişiyi tatile çıkarma konusunda kararlı olduklarını ve bunun, yüzde 60'a yakının erken rezervasyonla oluşturacaklarını söyledi. Vardar, “Aldığımız rezervasyonlar gösteriyor ki, geçen yıl ile karşılaştırıldığında son derece iyi sonuçlara ulaştık. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yurtiçi otellerde yüzde 30'un üzerinde, kültür turlarında yüzde 40, Kıbrıs turlarında yüzde 40, yurtdışı turlarında yüzde 20 ve cruise turlarında ise yine yüzde 20'lik artış gerçekleştirdik” diye konuştu. Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Birol Akman'da bu yıl fuarın beklediklerinin çok üzerinde gerçekleştiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Ülkemize yabancı turizmci ilgisi sürüyor. Bu yıl geçen seneye oranla biraz daha iyi olacak."
Şehirlerine yönelik çok güzel tepkiler aldıklarını anlatan Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Özgür Gürgör; “Türkiye'de 10 kişinin 7'si Mardin'e gelmek istiyor. Şuanda turizmciler GAP turlarını başlatmak istiyorlar. Yoğun taleplerde var. Bizde çok iyi bir şekilde hazırlanıp bir yıl içerisinde kötü geçirdiğimiz sezonu fırsat bilip otellerimizi restore ettik ve 2017'ye hazırladık” açıklamasında bulundu.