Elektronik kimlik bilgisi (IMEI numarası) değiştirilmiş ya da kopyalanmış cihazlara yönelik düzenleme yürürlüğe girdi.
Türkiye'de mobil cihaz kayıt sistemine kaydolmadan hiçbir cep telefonu aktif olarak kullanılamıyor. Sistemde ise 270 milyon cep telefonuna ait IMEI numarasının kayıtlı olduğu biliniyor. Kayıtlı 270 milyon cep telefonunun 70 milyonundan 7 yıl ve daha uzun süredir sinyal alınamıyor.
Yapılan araştırmalarda ise söz konusu cihazlar üzerinden klonlanan IMEI numaraları ile yurt dışından vergisiz şekilde ülkeye sokulan çok sayıda cep telefonunun kullanıma açıldığı tespit edildi.
Uzun yıllardır gündeme gelen sorunun kökten çözümü için beklenen düzenleme geçtiğimiz günlerde içerisinde yer aldığı Torba Yasa ile Meclis'ten geçti. Düzenlemeyle birlikte bu konumdaki cep telefonlarının sisteme kayıtlı hale getirilmesi için cihaz sahiplerine af niteliğinde son bir şans da verildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olmakla birlikte düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş olan cihazlar ile kurumun uluslararası dolaşım hizmetleri çerçevesinde yaptığı düzenlemelere uymayan cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verilmesi 4 ay içinde engellenecek.
Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 yıl içinde başvuru yaparak 250 lira tutarındaki kayıt ücretini Hazine ve Maliye Bakanlığı muhasebe birimi hesabına yatıran kullanıcıların cihazları elektronik kimlik bilgisi ilgili abonenin numaralarıyla eşleştirilerek kullanıma açılacak.
Sisteme kayıtlıyken kesintisiz 7 yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgileri ise kayıtlı olmaktan çıkarılacak. Bu 7 yıllık sürenin hesaplanmasında kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki süre de dikkate alınacak.
Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılan cihazların kullanıcılarının, BTK düzenlemeleri çerçevesinde başvuru yapmaları halinde cihazların elektronik kimlik bilgileri tekrar kayıtlı hale getirilecek.