Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakanlığı döneminde 3 kez ziyaret ettiği Güney Kore'ye 6 yıl sonra ilk ziyaretini gerçekleştirecek. Ziyaretin ana temasını yatırımlar ve savunma sanayisi projelerindeki iş birlikleri oluşturacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kore'de büyük firmalarla birebir görüşme yapması da planlanıyor.
Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi Choi, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Devlet Başkanı Moon Jae-in'in davetlisi olarak, iş insanlarının da içinde yer aldığı heyetle 2-3 Mayıs'ta Kore'de olacağını söyledi.
15 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
ARTIŞ VAR
Choi, Güney Kore ve Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında mal ticaretinin kademeli olarak serbestleştirilmesine ilişkin Mal Ticareti Anlaşması'nın 2013'te yürürlüğe girdiğini ifade ederek, bu tarihten sonra iki ülke arasındaki ticaret hacminde devamlı bir artışın gözlemlendiğini bildirdi.
ONAY BEKLENİYOR
"MEVCUT VERİLER TATMİN EDİCİ DEĞİL"
Choi, Güney Kore'nin dünyanın en büyük 11'inci, Türkiye'nin ise 17'inci ekonomisi olduğuna dikkati çekerek, iki ülkenin toplam 130 milyon nüfusla yüksek bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.
Güney Kore'nin Türkiye ile ekonomik ilişkilerini artırmak istediğini vurgulayan Choi, "Mevcut rakamlar, veriler tatmin edici değil. Başbakan Yıldırım'ın ziyaretinde bahsettiği gibi biz de bunu 2 katından fazlaya çıkarmayı çok istiyoruz." ifadesini kullandı.
BAŞBAKAN'IN ZİYARETİ İLGİYİ ARTTIRDI
"Türkiye çok önemli bir ülke ve Koreli firmalar da bunun farkında. Türkiye'nin yaş ortalaması 31, nüfusu çok genç ve geçen yıl yüksek bir büyüme performansı gösterdi. Türkiye'de Ekonomi Bakanlığına kayıtlı Koreli firma sayısı 339, bunun daha da artacağını düşünüyoruz."
1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Choi, Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda gerçekleştireceği enerji ve ulaştırma alanlarındaki projelere Güney Kore firmalarının büyük ilgi gösterdiğine dikkati çekerek, iki ülkenin savunma sanayisi projelerine yönelik de iş birliğinin olduğunu söyledi.
Güney Kore'nin teknoloji transferinde Türkiye ile yakın bir iş birliği yürüttüğünü anlatan Choi, "Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında Kore firmalarının en çok ilgi gösterdiği projeler, Yüksek Hızlı Tren, İzmir Körfez Geçişi ve 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projeleri diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
TÜRK VE KORELİ İŞ İNSANLARI BULUŞACAK
Choi, Türkiye'nin Güney Kore'ye karşı verdiği dış ticaret açığına da değinerek, "Dış ticaret açığının farkındayız. Yeni büyükelçi olarak bu sorunu çözmek için elimden geleni yapacağım. Bu açığı dış ticareti azaltarak değil, artırarak kapatabiliriz. Bu açığı kapatmak için Kore'ye çok büyük sorumluluk düşüyor ama Türkiye'nin de çalışması gerekiyor. Türk yatırımcıların Kore piyasasından daha aktif olmasını istiyoruz." dedi.
Choi, turizm alanında da iki ülke ilişkilerinin gelişmesini istediklerinin altını çizerek, geçen yıl yurt dışına çıkan Koreli turist sayısının 26 milyon olduğunu ve bunun sadece yüzde 1'inden azının Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi. Büyükelçi Choi, bu oranın artış potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve Koreli ziyaretçi sayısının artmasını istediklerini dile getirdi.