57 ülkeye ortak borsa teklifi

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0021/09/2016, Çarşamba
G: 20/09/2016, Salı
Yeni Şafak

Toplamda 16,5 trilyon doları temsil eden 15 ülkeden 100 işadamı; işbirliğini ve ticareti artırmak için Konya’da biraraya geldi. İşbirliği ve e-ticaret çağrısının yapıldığı toplantıda ICCIA Başkanı Şeyh Saleh Kamel, “Ortak İslam Ticaret Borsası kuralım” teklifinde bulundu. Kamel, Türk halkının 15 Temmuz’da verdiği demokrasi mücadelesine ise övgü yağdırdı.

İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası'nın (ICCIA) İslam ülkelerince 2016 yılı turizm başkenti seçilen Konya'daki yönetim kurulu toplantısına 15 ülkeden 100'e yakın yabancı işadamı katıldı. 16,5 trilyon dolarlık İslam ekonomisinin patronlarını buluşturan toplantıda üye ülkeler arasındaki işbirliğini ve ticareti artırmanın yolları arandı. Toplantı sonrasında işadamları arasında ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirildi. Kültürel ve sosyal turlar düzenlendi.



ORTAK İSLAM BORSASI ÖNERİSİ


İşbirliği ve e-ticaret çağrısının yapıldığı toplantıda ICCIA Başkanı Şeyh Saleh Kamel, önemli bir teklifte bulundu. Konya Ticaret Borsası'nı gezdiklerini ve çok güzel bir sistem gördüklerini belirten, Şeyh Saleh Kamel, İslam ülkeleri arasında bir ticaret borsa sisteminin kurulması için harekete geçeceklerini söyledi. Kamel, Türk özel sektörü girişimlerini İslam ülkeleri için bir örnek oluşturduğunu anlattı.



BU KOMPLO BİTMİŞTİR


Al Baraka'nın sahibi de olan Şeyh Saleh Kamel, Türk halkının 15 Temmuz'da verdiği demokrasi mücadelesini de övdü. Türkiye'nin İslam âleminde lider olmasını istemeyenlerin Türkiye'yi hedef seçtiğini söyledi. Türk halkının demokrasi konusunda çok güzel bir sınav verdiğini söyleyen Kamel, “Bu komplo artık bitmiştir. Sizi kutluyorum. Çünkü Türkiye dünyadaki güçler tarafından hedefti. Türkiye'nin İslam alemini lideri olmasını istemiyorlardı. Son yıllara baktığımızda Türkiye'deki gelişmeler düşmanlarımızı üzmüştür” dedi.





TOBB'dan üç talep


TOBB Başkanı ve ICCIA Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında 16,5 trilyon dolarlık İslam ekonomilerinin özel sektör temsilcilerine Konya'nın potansiyelini göstermek istediklerini belirterek, işbirliğini ve ticareti artırmanın önemi üzerinde durdu. Hisarcıklıoğlu, “İslam ülkeleri ticaretimizin sadece %19,9'unu birbiriyleyapıyor. Bu yüzden, aramızdaki ticareti arttıracak adımlar atmalıyız.” dedi. İslam ülkeleri arasında ticareti artıracak olan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın biran önce hayata geçirilmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, vizelerin kaldırılmasını ve ticari anlaşmazlıkların çözümü için tahkim merkezi kurulmasını talep etti.



Ticarette yeni trend


Toplantının açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise savaşın, kargaşanın olduğu yerde sanayi, ticaret ve üretimin olamayacağını bildirdi. ICCIA'nın çalışmalarını önemsediklerini ifade eden Tüfenkci, İslam ülkelerine ticareti artırma çağrısında bulundu. Ticareti artırmak için yeni mekanizmalar geliştirmek gerektiğini anlatan Tüfenkci, İslam ülkelerindeki yoksulluğun ve az gelişmişliğin ortadan kalkması için karşılıklı ticaretin en önemli araç olduğunu söyledi. Tüfenkci, e-ticaretin önemi üzerinde de durarak, İslam ülkelerinin ticaretteki bu yeni trende önem vermelerini istedi.



57 ülkeden oluşuyor


İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı bir kuruluş olan İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA), İİT üyesi 57 ülkenin ticaret ve sanayi odasını biraraya getiriyor. Ayrıca 6 gözlemci üyesi (Bosna Hersek, Singapur, Tayland, Filipinler, Yeni Zelanda


ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var.





#ICCIA
#Al Baraka
#Şeyh Saleh Kamel