49 ayın rekoru

Yeni Şafak
04:002/02/2017, Perşembe
G: 2/02/2017, Perşembe
Yeni Şafak
İhracat yıla yüzde 15 artışla hızlı başladı.
İhracat yıla yüzde 15 artışla hızlı başladı.

Ocak ihracatı yüzde 15 artışla 10 milyar 528 milyon dolar olurken 49 ayın rekoru kırıldı. İhracatın Rusya’ya yüzde 57, Irak’a yüzde 42,4 artması yılın ilk ayında en dikkat çekici gelişme oldu. Buna, emtia ve petrol fiyatlarındaki düşüşün durması da eklenince geçen ayki dış satım uçuşa geçti.

İhracat yeni yıla rekorla başladı. Ocak 2017 ihracatı yüzde 15 artışla 10 milyar 528 milyon dolar olurken son 49 ayın artış rekoru kırıldı. Son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 1,8 artışla 143 milyar 588 milyon dolar oldu. 2016 yılında yaşanan iç ve dış olumsuzluklara rağmen istikrarını yitirmeyen ihracatçılar, 2017'ye hem artış hem de rekorla başlamanın sevincini yaşadı.


Bu artışta petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulması özellikle etkili olurken, Rusya ile yaşadığımız siyasi krizin bitmesi de rakamları adeta uçurdu. İhracatçılar aynı zamanda petrol ihracatçısı ülkelerin de toparlanmanın da dış ticaretimize olumlu yansıdığını belirtiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), dün Tekirdağ, Çerkezköy'deki Hema Endüstri Tesisleri'nde açıkladığı rakamlara göre, ocakta ihracat, miktar olarak yüzde 21,2 artış kaydetti.







BU TARİHİ BİR AN


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “4 yıldan beri ilk defa böyle artış gördük bu bir tarihi andır. Tahminlerimizin bir bir gerçekleşmeye başlaması hedeflerimize ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor" şeklinde konuştu.



2017 ATILIM YILI


“2017'yi atılım yılımız ilan ederken bu başarıları yakalayacağımızı öngörmüştük" diyen Büyükekşi,“Bu tahminlerimizin gerçekleşmeye başlaması hedeflerimize yakın olduğumuzu gösteriyor" yorumunu yaptı. Sektör bazında 2 milyar 69 milyon dolarla otomotiv ilk sırada yer alırken, sektörü 1,2 milyar 253 milyon dolarla hazır giyim ve 1 milyar 234 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Ülke gruplarına göre ilk sırada yüzde 49,9 pay ve 5 milyar 254 milyon dolar ile Avrupa Birliği, ikinci sırada yüzde 18,2 pay ve 1 milyar 920 milyon dolar ile Orta Doğu ülkeleri yer aldı.



Rusya ve Irak dikkat çekti


Ocak ayında en dikkat çekici gelişme ihracatın Rusya'ya yüzde 57, Irak'a ise yüzde 42,4 artması oldu. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 20 ülkede en fazla artışı Rusya ve Irak yakalarken, Çin'e yapılan ihracatta yaşanan yüzde 37'lik artış dikkat çekti. Rusya'ya 2015'te yaşanan uçak krizinden sonra ilk defa ihracatta artış yaşanırken, 54 milyon dolarlık yükselişin 27 milyon doları yaş sebze meyve sektöründen geldi. Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD şeklinde sıralandı.



Şimdi duvarları yıkma zamanı


2007 yılına ilişkin hatırlatma yapan Büyükekşi, “Ülkemiz yıllık bazda en yüksek yabancı yatırımı 2007 yılında aldı ve tam 19 milyar dolar giriş oldu. Türkiye'nin o yıl yatırım yapılabilir notu da yoktu. Temel göstergelerimiz iyi. Bu sebeple not indirimlerine rağmen, yatırım almaya devam edeceğimize inanıyoruz" şeklindeki sözleriyle not indirimlerindeki politik oyunlara dikkat çekti. Merkez Bankası'nın attığı önemli adımlar olduğunu belirten Büyükekşi, “Kurlarda istikrar sağlamak adına bu hamleyi önemli buluyoruz" dedi. Büyükekşi, Trump'ın ilk icraatlarına ilişkin şu yorumu yaptı: "Bugün artık duvar örerek, kapı kapatarak ticaret yapılmayacağını biliyoruz. Ticarete konulan her engel, sadece engelin arkasında kalana değil, önünde durana da zarar veriyor. Artık zaman kapıları açma, ticaretin önündeki duvarları yıkma zamanıdır."









#Türkiye ekonomisi
#İhracat
#Rusya
#Irak