Ramazan Bayramı tatilinin 3,5 gün olması çalışanları üzdü ama sizin bu tatili 10 güne çıkarma hakkınız var. Üstelik bu hakkı çoğu kişi bilmiyor. Yol izni hakkıyla fazladan izin alabiliyorsunuz. Üstelik, yol izni için avans da talep edebiliyorsunuz. Yol izni kaç gün? Yol izni nedir?
Tüm çalışanların “dinlenme hakkı” Anayasa ile güvence altına alınmış haklardan biri. Anayasamızın 50. Maddesi “Dinlenmek çalışanların hakkıdır” ifadesine yer verdikten sonra, yıllık izin hakkı ile hafta tatili ve bayram tatili haklarını ayrıca vurguluyor. Yaz döneminin başlaması ile tatil yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ramazan Bayramı’nın da yaz döneminin başına gelmesi tatil yapmak isteyenleri sevindirse de, bayramda sadece 3,5 gün izin kullanılacak olması çalışanları üzmüş görünüyor.
Ancak kanunlara göre çok da üzülmeye gerek yok. Çünkü tatil yapmak isteyenlere yol izni imkanı verilebiliyor. Ramazan Bayramı’yla birlikte tatil yapmak isteyenler tatil günlerini biraz daha uzatabilir. Örneğin, bayramın hemen ertesinde yurtdışına veya ülke içinde uzak yerlere gitmek isteyenler için İş Kanunu’nda “yol izni” hakkı var. Yol izninden kimsenin haberi yok ama çalışanların böyle bir hakkı var. Çalışanların tatil için gidecekleri mesafeye göre yol izinleri dört güne kadar çıkabiliyor. Bu yolla bayramın hemen bitimindeki haftayı tatilde geçirebilirsiniz.
İş Kanunu’nda yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istekte bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam 4 güne kadar ücretsiz izin vermek zorunda. Konuyla ilgili görüş veren Avukat Arabulucu Sümeyye Öcal, “Ramazan Bayramı’nda 3,5 gün tatili uzatabilirsiniz ancak yıllık İzin Yönetmeliği’nin 6. Maddesine göre yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz” dedi.
YOL İZNİNDE AVANS DA ALABİLİRSİNİZ
“Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır” diyen Av. Arabulucu Öcal, “Yıllık izin yönetmeliğinin 21 maddesine göre ise İşveren veya işveren vekili, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye izin dönemine ilişkin ücreti ile ödenmesi bu döneme rastlayan diğer ücret ve ücret niteliğindeki haklarını izine başlamadan önce peşin olarak vermek veya avans olarak ödemek zorundadır” diye konuştu.
Örneğin, bayramın ilk günü aile ziyaretlerini yapan bir işçi, bayramın ikinci günü yurtdışı ya da yurt içi tatiline çıkmış olabilir. Bayram bitiminde yani 18 Haziran- 19 Haziran ve 20 Haziran’da tatilde kalabilir. Ancak bu 3 gün yıllık izin kullanmak zorundadır. Ancak gidilen mesafe uzaksa en az 1 en çok 4 gün yol izni kullanarak bayram sonrası toplam 5 gün izin yapabilir. Yani yol izni vasıtasıyla bayram tatilini 10 güne çıkarabilirsiniz.