Jeotermal enerjinin ısıtma gücünden faydalanmak isteyen kamu ve özel sektör yaptığı işbirliği ile 3 ihtisas bölgesi kurulması için harekete geçti. Üç yıl içerisinde 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması hedeflenen proje ile tarımsal kalkınma; termal turizm, konut ısıtması ile karbondioksit üretimi alanlarında da yüksek verim alınması planlanıyor.
Son yıllarda verilen devlet desteği ile yatırımların hızlandığı jeotermal enerji sektöründe kullanım alanı daha da genişleyecek. Jeotermalin ısıtma gücünden yararlanmak isteyen kamu ve özel sektör yaptığı işbirliği ile 3 ihtisas bölgesi kurulması için düğmeye bastı.
Üç yıl içerisinde 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması hedeflenen proje ile tarımsal kalkınma, termal turizm, konut ısıtması ile karbondioksit üretimi alanlarında da yüksek verim alınması planlanıyor.
ÜRETİMDE ARTIŞ KAYDEDİLDİ
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap’ın verdiği bilgiye göre; 2018 yılında Türkiye’de jeotermal kaynaklardan üretilen elektrik miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 6 milyar 894 milyon 164 bin kilovatsaat seviyesine ulaştı. Jeotermal elektrik santrallerinin (JES) toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 1.82’den yüzde 2.35 seviyesine yükseldi.
%80’İ DEVLET TARAFINDAN
6 MİLYON KONUT ISITILABİLİR
- Jeotermal kaynakların hem elektrik üretiminde hem ısıtmada kullanılabildiğini belirten Kındap, “Türkiye, ısıtmasının büyük kısmını da jeotermal kaynaklar aracılığıyla karşılama olanağına sahiptir” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’de bugün 100 bin konutun jeotermal kaynaklarla ısıtıldığına dikkati çeken Ali Kındap, Türkiye’nin potansiyelinin çok daha büyük olduğunu vurgulayarak; batı bölgelerindeki 30 bin megavatlık potansiyelin 6 milyon konutun ısıtmasını sağlayabileceğini sözlerine ekledi.