2017’de net kârlarını yüzde 9 artırarak 237 milyon liraya çıkardıklarını belirten Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, 2022 yılında bu miktarı 1 milyar 174 milyon liraya yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı. Utku, yurt dışı büyümelerine ilişkin de, “Bağdat’a şube açma, Kazakistan ve Arnavutluk’ta banka alma çalışmamız var” dedi.
Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, 5 yıllık yol haritalarını paylaşarak, 2022 yılında 1 milyar 174 milyon liralık kar hedefleri olduğunu açıkladı. Dün gazetecilerle biraraya geldiği toplantıda hem Türkiye ekonomisine ilişkin hem de Albaraka’nın 2017 sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulunan Utku, şunları kaydetti: “Geçen yıl aktiflerimizi ve öz sermayemizi yüzde 10 artırdık. Böylece son 4 yılda 2 kattan fazla büyüyerek toplam aktiflerimizi 36,2 milyar liraya yükselttik. Toplam öz kaynaklarımızı da 4 yılda yüzde 65 artırarak 2,5 milyar liraya çıkardık. Topladığımız ve kullandırdığımız fonlarda sağlıklı bir ivme yakaladık. Toplanan fonlarımız 25,3 milyar TL’ye ulaşırken, 25,2 milyar liralık fon kullandırdık. Personel ve şube azaltma politikasının hakim olduğu bankacılık sektöründe, her iki alanda büyümeye devam ettik. Planlı bir şekilde artırdığımız karşılık giderlerimize rağmen verimlilik artışıyla birlikte 2017 genelinde net karımızı yüzde 9 artırarak 237 milyona liraya çıkardık. 2022’de bugün 237 milyon TL olan net karımızı, 1 milyar 174 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece uzun dönemde sürdürülebilir büyüme ve karlılık hedefimize ulaşarak şirket değerimizi daha da güçlendireceğimize inanıyoruz.”
KAZAKİSTAN’DA BANKA ALIYOR
Melikşah Utku, dünyanın en iyi katılım bankası olmak için yola çıktıklarını, stratejilerini bu doğrultuda şekillendirdiklerini ifade ederek, Albaraka’nın yakın zamanda Avrupa genelinde farklı bir isimle hizmet verecek finansal teknolojiler (FinTech) şirketi üzerinde çalıştığını, bu konunun detaylarını önümüzdeki dönemde açıklayacaklarını bildirdi. Utku, yurt dışı büyüme stratejilerine ilişkin de, “Irak’ta, Bağdat’ta şube açmak, mevcut pozisyonumuzu güçlendirmek için ve Kazakistan ve Arnavutluk’ta banka almak için çalışmalarımız var” diye konuştu.
2018 EKONOMİSİ İÇİN UMUTLU
Geçen yılın başında ekonomi çevrelerinin Türkiye ekonomisi için endişeler taşıdığını ancak Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerinin ekonomiyi kuvvetli şekilde desteklediğini vurgulayan Utku, bölgesindeki jeopolitik risklere rağmen Türkiye’ye gelen yabancı yatırımın pek çok ülkeden fazla olduğuna işaret etti. Utku, bu kapsamda 2018 yılı ekonomisi için de umutlu olduğunu dile getirdi. Enflasyon konusunda yüzde 5 hedefini ise çok iddialı bulduğunu belirten Utku, “Yüzde 7-8 enflasyonla yaşayabildik. Çok da güzel yaşadık. Çok da güzel yaşayabiliriz diye düşünüyorum. Uzun vadede yüzde 5’i hedefleyebiliriz belki ama enflasyonu düşürmeye yönelik aşırı politikaların da Türkiye ekonomisini maalesef yapısal problemlerden ve kur etkisinden dolayı menfi yönde etkilediğini düşünüyorum. Daha geniş bir finansal istikrar politikasının daha etkili olacağını düşünüyorum” dedi.
TL SWAP KONUSU GÜNDEMDE
Öte yandan Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Utku, bankacılık alanında 2 Mayıs’ta yürürlüğe girecek düzenlemelerle dövize endeksli TL kredi döneminin kapanacağını hatırlatarak, sektörün ilave TL sıkışıklığını önlemek için TL ile swap konusunu Merkez Bankası ile görüşmeye başladığını bildirdi. Utku, TL cinsinden swap uygulamasının faizleri hangi yönde etkileyeceğine ilişkin soru üzerine ise, şöyle dedi:“İlave TL sıkışıklığını gidermek için atılan bir adım bu... Aksi takdirde TL yükselecek, faizler daha da yükselecek. (Mayısta yapılacak düzenleme) O düzenlemenin öncesinde yapmamız lazım. Yapmazsak zaten daha da kötü olacak. Yapılırsa en azından sabit durma imkanı var. Bu adım, TL’ye olan talebi de artıracak. Bunu mayısa kadar halledeceğiz.”
- %17’NİN ÜZERİNDEKİ FAİZİ KİMSE İSTEMEZ
- Mevcut faiz oranlarının yatırımları teşvik etmediğine değinen Melikşah Utku, konuya ilişkin şunu dedi: “Kimse yüzde 17’nin üzerinde bir faizle uzun vadeli yatırım yapmak istemez. O seviyelerde gelir kazanma ihtimali yok çünkü. Türkiye ekonomisini büyüme trendini sürdürübilmesi için çok daha makul bir faiz oranları olması lazım. Faiz oranlarının tehlikeli olacağını düşünüyorum. Özellikle de gelişmiş olan ekonomilerdeki faiz oranları ve tahvil faizlerin artmasıyla yabancı sermayenin o taraftan buraya gelmesi konusunda az istekli olacak. Eğer kur konusunda ve döviz kredisinde doğru adımlar atabilirsek, sıkı para politakasından vazgeçmeden mümkün olur."