Hükümet, ihracatçılarla İstanbul’da bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Kurlardaki yükseliş nedeniyle önceki yıla göre daha az gelir elde eden iş adamları, 2017’de yeni bir sıçrama için beklentilerini Başbakan Yıldırım ve ekonomi kurmaylarına iletti.
Türkiye'nin son 14 yıllık başarı hikayesinde önemli bir payı olan ihracatçılar, ihracata dayalı büyüme modelinin sürmesi için yeni bir arayış içinde. İstanbul'da dün düzenlenen İhracatçı Zirvesi'nde Başbakan Binali Yıldırım ile Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ihracatçıları dinledi. İhracatçılar talep ve beklentilerini ortaya koydu.
Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği gibi finans kuruluşları yetkililerinin de katıldığı toplantıda, 150 milyar dolar civarında tıkanıp kalan ihracatı yeniden tırmanışa geçirmenin yolları arandı. Bu yıl miktar olarak daha fazla ihracat yapmasına rağmen kurlardaki yükseliş nedeniyle değer bazında daha az gelir elde eden ihracatın önünü açmak için neler yapılması gereken tartışıldı.
Gün boyu süren zirveye ev sahipliği yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi önce kürsüye çıktı. “2017 yılını önemli bir sıçrama dönemi olarak ilan edelim” önerisinde bulunan Büyükekşi, “2017, bizim için çok önemli bir ivme yılı olsun. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın destekleriyle, hükümetimizin attığı büyük adımlarla, fedakar ihracatçılarımızla bunu başarırız. Gerek Avrupa'ya gerek Orta Doğu'ya gerekse Asya'ya, Afrika'ya ihracatımızı hızlı bir şekilde artırmalıyız” dedi. Büyükekşi, Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması ve büyümesi konusunda yaptıkları katkılarla ihracatçıların her türlü takdiri hak ettiğini söyledi.
Son dönemde hükümet tarafından ihracatı desteklemek için çok önemli işlerin altına imza atıldığını, bu desteklerin Türk ihracatçısına her daim güven ve motivasyon verdiğini ifade eden Büyükekşi, Üretimle birlikte tasarımı, özellikle de yüksek teknolojiyi, inovatif fikirleri ve yüksek katma değerli ülke markasını kimseye ihtiyaç duymadan hayata geçirebilecekleri bir yapıyı hep birlikte inşa edeceklerini vurguladı.
Türkiye ihracatının yaklaşık yarısını Avrupa ülkelerine yapıyor. Bu pazarın Türkiye için önemine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Gümrük Birliği'nin güncellenmesini 2017'nin ocak ayı itibarıyla resmi olarak başlatacaklarını söyledi. Gümrük Birliğinin güncellenmesi işlemlerini 1-1,5 yıl içerisinde tamamlamayı hedefledikleri bilgisini veren Zeybekci, bunun için süreci başlattıklarını dile getirdi. Zeybekci, “AB'ye tam üye olmak bizim için bir hedeftir ama vazgeçilmez bir hedef değildir. Bizim için vazgeçilmez olan bir hedef var o da AB standartlarını tutturmak” diye konuştu.
Cari açığa bakıldığı zaman Türkiye'nin endişe edilecek hiçbir şeyi olmadığını vurgulayan Zeybekci, Türkiye'de speküle edebilecekleri alanlardan bir tanesinin kur oyunları olduğunu ifade etti. Zeybekci, “Kur ile ilgili endişe etmeye gerek yok. Net söylüyorum. Onun için kur ile ilgili aynı cümleyi tekrar ediyorum; Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Dokunmayacağız, müdahale etmeyeceğiz. Çünkü dokunmamızı ve müdahale etmemizi gerektirecek bir şey yoktur. Kur artışının ekonomiye etkisinin sıfır. Türkiye yüzde 5'in altında büyüdüğü sürece mutsuz olacak ve yerinde sayan bir ülke demektir, işsizliği düşmeyen bir ülke demektir. Türkiye olarak biz ortalama yüzde 5'in üzerinde büyümek zorunda olan ülkeyiz" dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal ise enflasyon hedefi, yatırımcıya verilecek Turkuaz kart ve bütçe açığı gibi konular üzerinde durdu. Ağbal, global ekonominin bu kadar kırılgan olduğu, belirsizliklerin arttığı bir süreçte ülkelerin, büyümeyi sürdürmeleri, istihdamı devam ettirmeleri ve verimliliği kalıcı hale getirmelerinin oldukça zor olduğunu kaydetti. Ağbal, “Enflasyon gerçekleşmesini yılsonu itibarıyla yüzde 7,5 seviyesinde görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da inşallah enflasyonu daha aşağı seviyelere çekme imkanına kavuşuruz” dedi. Turkuaz karta ilişkin yakın bir zamanda ikincil düzenlemeleri de hayata geçireceklerini belirten Maliye Bakanı Ağbal, şunları kaydetti: “Türkiye'nin genel bütçe açığı birçok ülke tarafından örnek gösterilen bir seviyede. Önümüzdeki yıllarda da bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1'ler seviyesinde devam edecek."
Bakan Zeybekci, Rusya ile sorunların hala devam ettiğine işaret ederek, “Maalesef o heyecana yakışır adımlar atılmıyor şu anda. Ama atılacak” dedi. Herkesin anladığı dilden konuşacaklarını vurgulayan Zeybekci, bunu negatif değil, pozitif anlamda söylediğini dile getirdi. Zeybekci, Rusya ile yakın dönemde hizmetler ve yatırımları kapsayan STA imzalama noktasına geldiklerini, Rusya'nın Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizdi.