Türk müteahhitlerinin Libya’daki iç savaş nedeniyle yarım kalan 19 milyar dolarlık işleri için mutabakat sağlandı. Libya Planlama Bakanı El-Hadi el-Cuheymi ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın başkanlığında “Türkiye-Libya Müteahhitlik Ortak Çalışma Grubu” oluşturuldu.
Libya, Türk müteahhitlerinin 1972 yılında yurt dışına çıktıkları ilk ülke olarak biliniyor. Şimdiye kadar yaklaşık 29 milyar dolarlık proje üstlendiğimiz Libya pazarı, Türk müteahhitlerinin en çok iş üstlendiği üçüncü ülke konumunda. Ancak Libya’da Şubat 2011’de başlayan iç karışıklıklar, büyük müteahhitlik ve taahhüt projelerini yürüten Türk şirketlerini vurdu.
TAMAMLANMAYAN PROJE TUTARI 19 MİLYAR DOLAR
2011 yılına kadar Libya'da yıllık 4 milyar dolara varan iş üstlenen Türk müteahhitlerin, ülkedeki iç savaş nedeniyle 19 milyar dolarlık işi yarım kaldı. Uluslararası çapta iş yapan Türkiyeli şirketler, milyar dolarlık hak edişlerini yıllardır alamadığı için büyük sıkıntılar yaşıyor. Aradan geçen sürede şirketler, sigorta ve akreditif komisyonları, teminat mektubu, temin sözleşmeleri gibi finansman giderleri ve şantiyelerdeki güvenlik giderleri nedeniyle yüksek faturalarla karşı karşıya kaldı.
NEDEN ŞİMDİ OLMASIN?
Bu büyük sorunun gölgesinde Türkiye’yi ziyaret eden Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Planlama Bakanı El-Tahir el-Hadi el-Cuheymi başkanlığındaki heyet ile yapılan görüşmelerde önemli bir adım atıldı. Önümüzdeki ay yapılması planlanan zirvede ele alınması beklenen sorunun çözümü için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın girişimi sayesinde “Türkiye-Libya Müteahhitlik Ortak Çalışma Grubu” oluşturuldu. Türk-Libya Müteahhitlik Ortak Çalışma Grubu; Türkiye şirketlerinin Libya'da yarım kalan projelerinin devamına yönelik çalışma başlatılması konusunda mutabık kaldı.
LİBYA’DA YENİDEN İŞBAŞI ÖNEMLİ
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye hükümeti olarak, Libya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine önemsediklerini ifade etti. İki ülke arasındaki ticaretin geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 65,3 artış gösterdiğini belirten Pekcan, 1,9 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını kaydetti. Pekcan, 2011 yılında Libya'da yaşanan olayların olumsuz etkisinin hala sürdüğünü, iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerinin en önemli unsurlardan birini teşkil eden müteahhitlik sektöründe Türkiye şirketlerinin pekçok projesinin de bunlar arasında yer aldığını dile getirdi.
- TEKRAR LİBYA’DA OLMALISINIZ
- Libya Planlama Bakanı El-Tahir el-Hadi el-Cuheymi, iki ülke ilişkilerinin her sahada geliştirilmesini mühimsediklerini, Milli Mutabakat Hükümeti idaresi tarafından özellikle alt yapının yeniden inşası için kapsamlı bir plan hazırlandığını bildirdi. Bu kapsamda Türk şirketlerinin geçmişte olduğu gibi bu çalışmalarda yer almasını istediklerini vurgulayan el-Cuheymi, geçmişten kaynaklanan sorunların şirketler ve işveren idare arası görüşmelerle aşılması konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.
- BÜTÜN TARAFLAR BİR ARADA
- İki bakanın başkanlık ettiği toplantıya; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Müteahhitler Birliği, Libya’da İş Yapan Müteahhitler Birliğinin yanı sıra, konut ve altyapı projeleri ile ulaştırma projeleri uygulama kurumları, Libya Sayıştayı, İdari Merkezlerin Geliştirilmesi Kurumu (ODAC) gibi Libya’nın alt ve üst yapı projelerini yürüten işveren idarelerinin temsilcileri katıldı.